17.1 C
Athens
29 March - 2024

SOS για τη μικροβιακή αντίσταση στα αντιβιοτικά

Must read

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει έκκληση να σταματήσουμε τα “τρέφουμε” τα μικρόβια με αντιβιοτικά, γιατί μέσα στις επόμενες δεκαετίες (έως το 2050) τα “σκληροτράχηλα” μικρόβια θα σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο μέσα στα νοσοκομεία, όπου “ανθούν” οιενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έκθεση που συντάχθηκε – μετά από προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον πριν από δύο χρόνια – σύμφωνα με το BBC, το Reuters, το Science και το ΑΠΕ, κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια “επανάσταση”, στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί, μάλιστα, προτείνουν να επενδυθούν δισεκατομμύρια δολάρια (έως 40 διεκατομμύρια. δολάρια την επόμενη δεκαετία) για να λυθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντίστασης όχι μόνο στα αντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα αντιμικροβιακά φάρμακα κατά ιών, μυκήτων, παρασίτων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον προτείνουν εκτεταμένες καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών – στη χώρα μας το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κάνει ανάλογες κινήσεις, καθώς είμαστε μια χώρα που οι πολίτες της παίρνουν αντιβίωση με το πρώτο “αψού”.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιβιοτικών με πατέντα είναι περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως. Η έκθεση προτείνει να μειωθεί η ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και, παράλληλα, να αυξηθεί η προσφορά τους. Για τον λόγο αυτό, προτείνει την αποζημίωση με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια των φαρμακοβιομηχανιών για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρείες, που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά.

Η έκθεση προτείνει από το 2020 να μην συνταγογραφούνται αντιβιοτικά σε κανέναν ασθενή, εάν πρώτα δεν έχει γίνει ένα σχετικό γρήγορο τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι, όντως, τα χρειάζεται. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα να εξαπλωθούν ευρέως αυτά τα γρήγορα τεστ. Η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χάνει σταδιακά τη μάχη των αντιβιοτικών, που θεωρείται εξίσου σοβαρή με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article