Πλάνο ενεργειακής ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μελετά η βιομηχανική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναζητώντας τρόπους μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου.

Το σχέδιο που υποβλήθηκε από την Επιτροπή έχει στόχο να βελτιώσει την ενέργεια που εισάγεται στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά, η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει, το 90% του αργού πετρελαίου, το 66% του φυσικού αερίου και το 42% των στερεών καυσίμων (πχ άνθρακας). Μάλιστα, το 2013, η εισαγωγή ενέργειας κόστισε στην Ευρώπη περί τα 400 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν και μόνο προμηθευτή, δηλ. τη Ρωσία, από την οποία εισάγεται το 1/3 του πετρελαίου, το 39% του φυσικού αερίου και το 26% των στερεών καυσίμων. Συγκεκριμένα, 6 ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται αποκλειστικά από τη Ρωσία για την εισαγωγή φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε η βιομηχανική επιτροπή, «το γεγονός αυτό μπορεί να καταστήσει την ΕΕ ευάλωτη στους εξωτερικούς προμηθευτές ενέργειας».

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών της πηγών και προμηθευτών, περικόπτοντας την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας, μέσω της συνεργασίας της με άλλες χώρες και επενδύοντας στις ΑΠΕ.

«Η ενεργειακή ασφάλεια θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο έργο της Επιτροπής για τους επόμενους μήνες. Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της επιτροπής Jerzy Buzek.

You may also like...