17.7 C
Athens
28 March - 2024

Κοτζιάς: Διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα

Must read

Σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή ανέδειξε στη χθεσινή του εισήγηση του στη 2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα. Οι προκλήσεις αυτές εκτείνονται από το προσφυγικό και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών μέχρι το ενεργειακό.

«Προκειμένου να λειτουργήσουν όλα αυτά παραγωγικά», είπε ο κ. Κοτζιάς, «απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης από όλες τις πλευρές και να μην επιτρέψουμε τον νομικό-ανιστόρητο αναθεωρητισμό».

Στην αύξηση των προκλήσεων στην περιοχή στάθηκε και ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σ. Σούκρι, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό για στους ενεργειακούς πόρους. Ο κ. Σούκρι τάχθηκε επίσης υπέρ της περαιτέρω ανάδειξης της πρωτοβουλίας για τη Διάσκεψη της Ρόδου και τόνισε πως η χώρα του «στηρίζει την Ελλάδα για την εδραίωση της ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Ο υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ζήτημα που θα αποτελέσει «αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article