23.3 C
Athens
18 April - 2024

Σταθάκης: Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες

Must read

Για όλους και για όλα μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στον Realfm, δηλώνοντας αισιόδοξος για την συμφωνία με τους δανειστές και για το ελληνικό χρέος.
«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η απόφαση του Μαΐου του 2016 είναι απόλυτα σαφής. Στη σημερινή συγκυρία και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει στις επόμενες εβδομάδες την επίσημη συμμετοχή του στο πρόγραμμα νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup» τόνισε.
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων και το ενδιαφέρον ξένων εταιριών ανέφερε: «Υπάρχει πράγματι πολύ σημαντικό ενδιαφέρον. Θέλω να επισημάνω ότι οι προκηρύξεις που έγιναν στην προηγούμενη φάση για το Ιόνιο και τη νότια Κρήτη είχαν μικρό ενδιαφέρον. Από τις τέσσερες περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον φθάσαμε στο σημείο να προωθηθεί η υπογραφή συμβάσεων για δύο από αυτές. Εμείς, δεν προβαίνουμε σε θριαμβολογικές ανακοινώσεις, κάνουμε τη δουλειά μας με μέτρο. Θα συνεχίσουμε με βήματα συντεταγμένα, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, για να διευκολύνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πλούτου. Συνεπώς, θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε άλλες λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση».
Για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φωτοβολταϊκών υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίστανται παράπονα. Έχουμε εξοφλήσει και το Σεπτέμβριο.Το 80% της παραγωγής είναι στους τέσσερις μήνες, Ιούνιο ως Σεπτέμβριο. Συνεπώς, μείνανε οι χειμερινοί μήνες που έχουν μικρή απόδοση. Οι φορείς του κλάδου είναι ευχαριστημένοι, γιατί προχωρήσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει».
Μάλιστα, αποκάλυψε και πως θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, λέγοντας πως «θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα προορίζονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Μελετάμε το πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο σε συνδυασμό με τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Κύπρος. Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πρόωρη».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article