16.4 C
Athens
5 December - 2024

Τσίπρας: Η Ελλάδα να γίνει κόμβος στις μεταφορές και στην ενέργεια

Must read

Συνέντευξη Τύπου σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός.

‘Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας ”H ενέργεια βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Είναι εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει την γεωπολιτική της χώρας μας που έχει μια ιδιαίτερα στρατηγική θέση. Εχουμε συνθήκες σταθερότητας και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Στόχος η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές Ηub στις μεταφορές και στην ενέργεια. Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος περνάνε από την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση, τόσο για τις σχέσεις μας με Κύπρο και Αίγυπτο, όσο και σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Τουρκία”.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό:

Εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, με ταχύτητα ενός χλμ. την ημέρα.
Προχωρά η κατασκευή της πλωτής ομάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα, εργαζόμαστε εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο για την ωρίμανση μεγάλων στρατηγικών ενεργειακών έργων, όπως ο αγωγός Eastmed, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο IGB, η διασύνδεση Eurasia Interconnector.
Γίνεται ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, υπογράφουμε 3 συμβόλαια με εταιρείες όπως η Total, τα ΕΛΠΕ για την εκμετάλλευση οικοπέδων. Ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση νέων οικοπέδων.
Aναθεωρείται, επίσης, το νομικό πλαίσιο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Όπως, επίσης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για να μπορούν να παράγουν ενέργεια και πολίτες και δημιουργούμε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. Θα δίνεται π.χ. η δυνατότητα σε έναν αγρότη να έχει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τα φωτοβολταϊκά και να συμψηφίζει το κόστος.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, θα προχωρήσουμε σε δύο κινήσεις στην ενεργειακή πολιτική:

Την ένταξη σε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας του συνόλου των ιδιωτικών και των δημόσιων κτιρίων.
Διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων που αποτελούν εργαλείο στήριξης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, κάτι που θα φέρει συνολική ελάφρυνση στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ”Έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα. Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε και την επιβάρυνση των καταναλωτών. Αυτό μπορεί να γίνει με τα έργα διασύνδεσης των νησιών, με τα οποία θα μηδενιστούν οι χρεώσεις υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και εκπομπών αερίων”.

Ο πρωιυπουργός μίλησε, επίσης και για τα σχέδια του υποργείου για το Κλίμα, κάνοντας λόγο για ”ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού. Εχουμε καλύψει έδαφος για την εκπλήρωση των στόχων του 2020. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τη διεθνή συνεργασία”.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αρχίζει μια νέα στρατηγική που δίνει ρόλο και ευθύνη στον πολίτη, στον παραγωγό και την αυτοδιοίκηση. ”Η μεγαλύτερη και πιο δύσκολη μεταρρύθμιση αφορά τη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα 40 και πλέον χρόνων. Τακτοποιείται η σχέση δάσους – κοινωνικής εκμετάλλευσης. Ξεκινάμε την κωδικοποίηση και την ψηφιοποίηση΄”.
Προανήγγειλε, επιπρόσθετα και το ”ξεπάγωμα” του Κτηματολογίου. ”Προχωράμε και το Κτηματολόγιο, βρίσκονται σε εξέλιξη υπογραφή 136 συμβάσεων.Είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει από αυτούς που λέγανε ότι θέλανε να μείνουμε στην Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία και στα έργα διαχείρισης αποβλήτων.

Όπως υποστήριξε ”δημιουργούνται υποδομές για την διαχείρηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, όπως π.χ. η περιοχή του Ασωπού, εκεί έγιναν μεγάλα εγκλήματα περιβαλλοντικά. Η περιοχή έχει αντιμετωπίσει απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία. Στόχος είναι ένα πάρκο στην περιοχή, κάτι το οποίο, ήδη, υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος”.

Για το τέλος ο κ. Τσίπρας άφησε το σχέδιο ”Νέα Αθήνα”, ένα σχέδιο αστικών αναπλάσεων για την στήριξη της πρωτεύουσας της χώρας, το οποίο, ίοπως ανέφερε θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Μεταφορά του γηπέδο του ΠΑΟ.
Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί.
Την ανάπλαση του Ελαιώνα στο Βοτανικό με τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Εκτεταμένες αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο, με στόχο την επιστροφή της κατοικίας στο Ιστορικό κέντρο.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article