20.5 C
Athens
10 May - 2025

Η Ρουμανία ερευνά γεωθερμικά νερά σε 24 τοποθεσίες

Must read

Οι γεωτρήσεις και η ανάπτυξη έργων γεωθερμικής θέρμανσης είναι δαπανηρές, αλλά μπορούν να επιτρέψουν την παροχή φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας. Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση κατοικιών και θερμοκηπίων, στη βιομηχανική παραγωγή, για εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά έργα σε 24 τοποθεσίες σε όλη τη Ρουμανία, ανέφερε η Pro TV.

Οι τοποθεσίες βρίσκονται στους νομούς Arad, Bihor, Harghita, Ilfov, Satu Mare, Timiș και Vâlcea. Οι επιλεγμένοι φορείς εκμετάλλευσης δικαιούνται συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης διάρκειας 49 ετών.

Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να καθοριστούν ακριβή στοιχεία. Ωστόσο, η χώρα είναι διάσπαρτη με υπόγειες πηγές γεωθερμικών νερών. Η Anca Isac, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Ρουμανίας, εκτίμησε ότι όσον αφορά το γεωθερμικό δυναμικό η Ρουμανία είναι τρίτη ή τέταρτη στην Ευρώπη. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισλανδία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Χωριό στο Banat έλαβε 5 εκατ. ευρώ για έργο γεωθερμικής θέρμανσης

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ήδη αποκαλύψει πάνω από 200 γεωτρήσεις με θερμοκρασίες έως και 120 βαθμούς Κελσίου. Το βέλτιστο επίπεδο για τη θέρμανση κατοικιών είναι 90 βαθμοί, ενώ στους 45 βαθμούς το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιαματικά λουτρά, προσθέτει η έκθεση.

Δημόσια κονδύλια έχουν επενδυθεί σε έργα για τη θέρμανση δημόσιων κτιρίων σε δέκα τοποθεσίες μόνο στην επαρχία Timiș.

Ο Adiran Iurkiewicz από τη Ρουμανική Ένωση Υδρογεωλόγων δήλωσε ότι η διάνοιξη ενός πηγαδιού βάθους 3.000 μέτρων κοστίζει έως και 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η κοινότητα Șandra στην Timiș, στα δυτικά, έλαβε 5 εκατομμύρια ευρώ για δύο γεωτρήσεις και ένα σύστημα διανομής για το σχολείο, το νηπιαγωγείο, το δημαρχείο και τις εκκλησίες. Η περιοχή, που βρίσκεται στο Banat, έχει λιγότερους από 3.000 κατοίκους. Ακριβώς απέναντι από τα σύνορα στην Ουγγαρία, τα γεωθερμικά νερά χρησιμοποιούνται εντατικά, επισήμανε ο δήμαρχος Luchian Savu

Η τοπική αρχή της πόλης Pecica στη χώρα Arad έχει επενδύσει στη γεωθερμία. Βρέθηκε μια πηγή με 47 βαθμούς Κελσίου 730 μέτρα κάτω από το έδαφος, η οποία είναι κατάλληλη για τη θέρμανση 13 δημόσιων κτιρίων. Ένα γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης από πηγή βάθους άνω των 3.000 μέτρων έχει ήδη εγκατασταθεί στο Călimănești στην επαρχία Vâlcea.

Η Τουρκία έχει την πιο ανεπτυγμένη αγορά γεωθερμικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στην υπόλοιπη περιοχή που καλύπτει το Balkan Green Energy News, η Τουρκία έχει τα πιο ανεπτυγμένα συστήματα γεωθερμικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώτη στον τομέα των θερμοκηπίων στον κόσμο και τρίτη σε δυναμικότητα γεωθερμικής ενέργειας.

Στη Σλοβενία, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης υδροηλεκτρικών σταθμών Dravske elektrarne Maribor ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την κατασκευή του πρώτου πιλοτικού γεωθερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με τους εταίρους του. Η πηγή είναι ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι έρευνας υδρογονανθράκων.

Η Κροατία φιλοξενεί έναν εν λειτουργία γεωθερμικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και μια σειρά από διάφορα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηριζόμενα από τον μηχανισμό στήριξης της κυβέρνησης. Η χώρα βασίζεται επίσης κυρίως σε εγκαταλελειμμένες γεωτρήσεις εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Σερβία έχει προς το παρόν μόνο μικρά έργα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article