15.8 C
Athens
19 April - 2024

Με άρωμα ΔΕΣΦΑ το ενδιαφέρον της Gasunie για την αγορά αερίου στη ΝΑ Ευρώπη

Must read

Σε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση και μάλιστα από ελληνικού εδάφους, προχώρησε χθες η Gasunie, δια στόματος του Wim Groenendijk, διευθυντή διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της ολλανδικής εταιρείας, αναπτύσσοντας ουσιαστικά – χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ΔΕΣΦΑ – το σκεπτικό με το οποίο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Άλλωστε, πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος θέλουν την ολλανδική εταιρεία να εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο νέο διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα έγραψε πρόσφατα το energypress, ήδη προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προετοιμασία του και αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που ήδη κάνουν τις κινήσεις τους.

Το στέλεχος της Gasunie βρίσκεται στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Balkans & Black Sea CooperationForum» (BBSF), το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στις Σέρρες.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο Wim Groenendijk σημείωσε ότι τα νέα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας επιβάλλουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις περιφερειακές αγορές.

Ο κ. Groenendijk υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, όπου υπάρχει εξαιρετική σύνδεση με την ευρύτερη αγορά αερίου, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί σ’ αυτόν τον τομέα.

Όπως ανέφερε, με την ενισχυμένη διείσδυση φυσικού αερίου στις αγορές με υψηλά ποσοστά τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται το αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα, από τη χρήση ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο αέριο στην περιοχή για να υπάρξουν οφέλη στο περιβάλλον, στους κατοίκους στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Groenendijk, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είναι φανερό, τα παραπάνω δείχνουν ότι η Gasunie παρακολοθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής, έχοντας σαφή εικόνα των προοπτικών που διανοίγονται.

Το γεγονός, δε, ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε δια στόματος του διευθυντή διεθνών επιχειρηματικών σχεδίων της ολλανδικής εταιρείας από ελληνικού εδάφους, προσθέτει «αλατοπίπερο» στην ιστορία.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Groenendijk, το διάστημα της παραμονής του στη χώρα μας θα έχει επαφές με αρμοδίους για την υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Πάντως, η Gasunie έχει φροντίσει να μεταφέρει το ενδιαφέρον της για την υπόθεση από διάφορους διαύλους, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει το γεγονός ότι έχουν πυκνώσει οι παρουσίες στελεχών της Gasunie στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, καθώς την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα και ο Hans Coenen, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας, συμμετέχοντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο της HAEE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nederlandse Gasunie N.V μεταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά μεγάλο «παίκτη» στη συγκεκριμένη αγορά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article