19.9 C
Athens
28 March - 2024

Το 2019 αρχίζει η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο

Must read

Το 2019 θα είναι εφικτή η έναρξη των έργων κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου για τις πόλεις της Κορίνθου και της Τριπόλεως και το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τους δήμους Άργους, Καλαμάτας και Σπάρτης. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννη Μανιάτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος ΑΕ», με απόφασή του (την 1η Απριλίου 2017), είχε εγκρίνει την ένταξη στο πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017 – 2021 της κατασκευής και λειτουργίας των δικτύων διανομής αερίου στους δήμους Κορίνθου, Άργους, Τριπόλεως, Καλαμάτας και Σπάρτης.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του και προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα εκπονήσει έως τα τέλη του έτους την απαραίτητη μελέτη βιωσιμότητας. Μόλις ολοκληρωθεί, η μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενες ενισχύσεις. Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε επενδυτική τράπεζα για τη σχετική δανειοδότηση.

Μια πρόσθετη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό, η οποία αφορά στις περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται και δεν προβλέπεται η σύνδεσή τους με το δίκτυο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ήτοι το Άργος, η Καλαμάτα και η Σπάρτη, είναι η εξής: Για τη λειτουργία των δικτύων διανομής, απαιτείται η δέσμευση των εταιρειών προμήθειας αερίου, ότι θα μεταφέρουν αέριο (σε υγρή ή συμπιεσμένη μορφή) προς αυτές τις περιοχές. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας εκτιμά ότι είναι εφικτή η έναρξη των έργων κατασκευής για Κόρινθο και Τρίπολη το 2019 και για Άργος, Καλαμάτα και Σπάρτη το 2020.

Στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου από την Κόρινθο προς τη Μεγαλόπολη με τον οποίο τροφοδοτείται η Μονάδα V του ΑΗΣ Β στη Μεγαλόπολη (η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014) είχε συνολικό προϋπολογισμό (μελέτες, άδειες, κατασκευή, επίβλεψη, διαχείριση, υλικά, αποζημιώσεις) περίπου 110.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής, «στόχος είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε Κόρινθο, Άργος – Ναύπλιο, Τρίπολη – Μεγαλόπολη να επωφεληθούν από την κατά 30% – 40% μείωση του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τη χρήση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article