Ο διαχειριστής της κροατικής αγοράς ενέργειας HROTE έχει ξεκινήσει δημόσιο διαγωνισμό για πριμοδότηση αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Ο δημόσιος διαγωνισμός, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27η Ιουνίου, αποτελεί τη δεύτερη φάση της διαδικασίας για την ανάθεση των πριμοδοτήσεων. Η πρώτη φάση, μια δημόσια πρόσκληση με προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και διήρκεσε 60 ημέρες.
Τα πριμ θα χορηγηθούν για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 150 MW, ηλιακά πάρκα συνολικής ισχύος 450 MW και υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 7,25 MW. Η HROTE εκτίμησε ότι η στήριξη για την ισχύ των 607,25 MW που περιλαμβάνει η πρόσκληση θα ανέλθει σε 257,2 εκατ. ευρώ.
Ένας συμμετέχων μπορεί να υποβάλει μόνο μία προσφορά για μια μεμονωμένη μονάδα παραγωγής ή μονάδα. Για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των προσφορών, η HROTE πρέπει να λάβει τουλάχιστον τρεις έγκυρες προσφορές για κάθε ομάδα μονάδων παραγωγής, σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση.
Το μέγιστο ασφάλιστρο ανά μεμονωμένο έργο ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλουν τραπεζικές εγγυήσεις ύψους 6,636 ευρώ ανά kW συνδεδεμένης ισχύος.
Εάν η συνολική συνδεδεμένη ισχύς στις έγκυρες προσφορές είναι μεγαλύτερη από την καθορισμένη ποσόστωση για μια συγκεκριμένη ομάδα εγκαταστάσεων, το κριτήριο για την απονομή των πριμοδοτήσεων θα είναι η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή αναφοράς, ενώ οι προσφορές με την ίδια τιμή αναφοράς θα κατατάσσονται με βάση την προτεινόμενη συνδεδεμένη ισχύ, επίσης από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη.
Η HROTE θα επιλέξει τους καλύτερους προσφέροντες εντός 30 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, οι επιδοτήσεις πρέπει να διανεμηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα αφορά τη χορήγηση πριμοδοτήσεων αγοράς για εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 MW έκαστη, με τις ακόλουθες ποσοστώσεις: 350 MW για ηλιακούς σταθμούς, 60 MW για αιολικά πάρκα και 7,25 MW για υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι μέγιστες τιμές αναφοράς ανά μεγαβατώρα είναι 67,05 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά, 75,27 ευρώ για τα αιολικά και 158,3 ευρώ για τα υδροηλεκτρικά.
Το άλλο τμήμα αφορά πριμοδοτήσεις για αιολικούς σταθμούς ισχύος από 200 kW έως 18 MW έκαστος και ηλιακούς σταθμούς ισχύος από 200 kW έως 6 MW έκαστος. Η ποσόστωση για τα αιολικά είναι 90 MW και για τα ηλιακά 100 MW.
Οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν επίσης να υποβάλουν προσφορά
Όλα τα είδη έργων μεταξύ 200 kW και 1 MW είναι επιλέξιμα για στήριξη. Ξεχωριστά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να υποβάλουν προσφορά με φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα έως 6 MW, ενώ οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις για αιολικά πάρκα από 200 kW έως 18 MW. Η μέγιστη τιμή αναφοράς είναι 82,04 ευρώ για τα ηλιακά και 75,27 ευρώ για τα αιολικά.
Τα ηλιακά και αιολικά εργοστάσια ισχύος από 200 kW έως 6 MW μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση, εάν τα έργα ανήκουν κατά 100% σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις ή σε κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας 200 kW έως 18 MW, εάν τα έργα ανήκουν εξ ολοκλήρου σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις ή σε κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η μέγιστη τιμή αναφοράς για τους σταθμούς ηλιακής ενέργειας είναι 82,04 ευρώ ανά MWh και 75,27 ευρώ για τους σταθμούς αιολικής ενέργειας.
Τα ασφάλιστρα χορηγούνται σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης για την παροχή κινήτρων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης με ασφάλιστρα αγοράς και τιμολόγια τροφοδότησης. Εκτός από τα δύο παραπάνω τμήματα, το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη χορήγηση τιμολογίων τροφοδότησης ή εγγυημένων τιμών αγοράς για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που κυμαίνονται από 50 kW έως 200 kW. Η ποσόστωση είναι 50 MW για την ηλιακή ενέργεια και 1 MW για την υδροηλεκτρική ενέργεια και η δημόσια πρόσκληση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.