19.9 C
Athens
20 April - 2024

Ο «ψυχρός πόλεμος» του πετρελαίου

Must read

Ο «ψυχρός» πόλεμος του πετρελαίου είναι σε εξέλιξη. ΟΠΕΚ, Ρωσία και πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός καρτέλ αποφάσισαν πρόσφατα να παρατείνουν για εννέα μήνες – έως τον Μάρτιο του 2018 – τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η ιστορική όμως συμμαχία, κυρίως μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, ούτε να προσφέρει στήριγμα στην τιμή του αργού, που κινείται πεισματικά γύρω από τα 52 – 55 δολάρια το βαρέλι.

Το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συσπείρωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών φέτος, έχοντας ανακάμψει από το ναδίρ 13 ετών που είχαν αγγίξει τον Ιανουάριο του 2016, κάτω από το όριο των 28 δολαρίων το βαρέλι.

Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή των ΗΠΑ από σχιστολιθικά κοιτάσματα παραμένει η άγνωστη μεταβλητή, που στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες για εξομάλυνση των συνθηκών υπερπροσφοράς στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Από την άλλη, το φθηνό πετρέλαιο συνεπάγεται φθηνότερο κόστος καυσίμων, ευνοώντας τις χώρες εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και οι ευρωπαϊκές.

Παρά τις μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και της Ρωσίας, τα παγκόσμια αποθέματα αργού παραμένουν πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τα πετρελαϊκά αποθέματα στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 24 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, στα 12 δισ. βαρέλια, όπως προκύπτει από στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). «Παρά την ισχυρή αφοσίωση του ΟΠΕΚ στις μειώσεις στην προσφορά, τα αποθέματα δεν έχουν μειωθεί αρκετά» ανέφερε η ΙΕΑ σε έκθεσή της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι απορίας άξιον που οι τιμές του αργού έκαναν βουτιά 5%, κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι παρατείνονται για έξι μήνες οι μειώσεις στην παραγωγή, ματαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μια απόφαση που θα προέβλεπε και μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς.

Η τιμή του μπρεντ ανέκαμψε στα 52,15 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έχοντας υποστεί εβδομαδιαίες απώλειες 3%. Οι τιμές απέχουν μακράν από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2014, πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι απλώς χρειάζεται να μεσολαβήσει χρόνος μέχρις ότου οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Τα αποθέματα θα αρχίσουν να μειώνονται, ενώ σε αυτό θα συμβάλουν και οι αυξημένες ανάγκες για καύσιμα στις ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι. Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, πιστεύει ότι η πετρελαϊκή αγορά θα βρει ισορροπίες στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Σε αυτή την εκτίμησησυμφωνεί και η Goldman Sachs, αναμένοντας εξομάλυνση των πετρελαϊκών αποθεμάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Και παρά την αρνητική πρώτη αντίδραση στην παράταση των μειώσεων, οι τιμές θα ανακάμψουν προς τα 60 δολάρια το βαρέλι στο τέταρτο τρίμηνο, όπως εκτιμά η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

Και ο Μάικ Ρόθμαν, επικεφαλής πετρελαϊκών αναλύσεων στην Cornerstone Analytics, είναι πεπεισμένος ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, παρά την προσφορά από ΗΠΑ, Λιβύη και Ιράκ.
Πηγή: Ναυτεμπορική

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article