11.4 C
Athens
20 April - 2024

Ο ΟΠΕΚ δεν αποκλείει διεύρυνση της συμφωνίας μείωσης παραγωγής

Must read

Η συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ που παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα για εννέα μήνες αποτελεί «εργασία σε εξέλιξη» και θα μπορούσε να διευρυνθεί περιλαμβάνοντας εφαρμογή πλαφόν σε περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

«Αξιολογούμε διαρκώς τα θεμελιώδη της αγοράς και αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να αποκλείσεις τυχόν επιπρόσθετες αποφάσεις πολιτικής», δήλωσε ο Μπαρκίντο από την Αγία Πετρούπολη, μιλώντας στο CNBC.

Παραδεχόμενος την πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά, ο Μπαρκίντο σημείωσε ότι, πέραν της ελάττωσης των αποθεμάτων πετρελαίου κοντά στον πενταετή μέσο όρο, βασικός στόχος της συμφωνίας είναι να περιοριστεί η αστάθεια στις τιμές.

«Το επίπεδο της μεταβλητότητας έχει δημιουργήσει ανησυχία, όχι μόνο σε εμάς αλλά επίσης και σε παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς και στις χώρες-καταναλωτές (…) νομίζω ότι από εδώ και μπρος βρισκόμαστε στη σωστή πορεία. Κάποιες στιγμές μπορεί να έχει πισωγυρίσματα εδώ κι εκεί, μερικές φορές και για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τα θεμελιώδη. Αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε σε πορεία προς το να πετύχουμε τους στόχους μας», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας.

Όπως πρόσθεσε, αυτό δεν θα εμποδίσει τους συμμετέχοντες να επιμείνουν στην εφαρμογή της συμφωνίας.

«(Η μεταβλητότητα) σε μεγάλο βαθμό θεωρώ ότι οφείλεται σε κάποια αυτοματοποιημένα μοντέλα trading και κάποιες προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουμε ή τι δεν πρέπει να κάνουμε. Αλλά δεν θα αποπροσανατολιστούμε, γιατί πιστεύουμε σθεναρά πως η παράταση της δήλωσης συνεργασίας το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους είναι προς το βέλτιστο συμφέρον όλων των παραγωγών και καταναλωτών», ανέφερε ακόμη, πριν συμπληρώσει πως τα θεμελιώδη βελτιώνονται σταδιακά αλλά σταθερά.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι μια συνεργασία με σκοπό να τονώσουν τις τιμές με διάφορους τρόπους. Τόνισε πως οι δύο πλευρές συνεχίζουν αφοσιωμένες στη δέσμευσή του και αποφασιστικά προσπαθούν να δώσουν τέλος στην αστάθεια της αγοράς, πράγμα «κρίσιμα σημαντικό» για όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Κατέληξε υπενθυμίζοντας πως «η τιμή του πετρελαίου δεν είναι αυτό στο οποίο έχουμε εστιάσει, όπως ξέρετε -από άποψη πολιτικής. Έχουμε εστιάσει στα θεμελιώδη και δεν θέλουμε να αποπροσανατολιστούμε από αυτά, ώστε να παραμείνουμε στη σωστή πορεία».

Το διεθνές δίκτυο επισημαίνει πως το Brent εμφάνισε το Μάιο την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του και το αμερικανικό αργό την τρίτη συνεχόμενη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article