17.1 C
Athens
29 March - 2024

Με διαδικασία fast track θα τρέξει ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Must read

Mε διαδικασία fast track θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κρήτης έκανε γνωστό ο υπουργος ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Θα προχωρήσουμε fast track την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έγινε χθες και ταυτόχρονα, τα οικόπεδα που δεν έχουν ενδιαφέρον θα τα επανα-επεξεργαστούμε με τρόπο να δούμε τι προοπτικές έχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει τον δρόμο των παραχωρήσεων αλλά θα διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό.
Σχετικά με τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου ο υπουργός ενέργειας είπε ότι «το δημόσιο θα επιλέξει ανάμεσα σε δύο μοντέλα που προβλέπονται στον νόμο: Είτε τη συμμετοχή ως ποσοστό στην εκμετάλλευση, είτε με την κλιμακούμενη απόδοση υπέρ του δημοσίου».

Ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο να είναι μεγάλα τα κοιτάσματα που υπάρχουν στα οικόπεδα της Κρήτης. «Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις, διότι όπως ξέρετε, αυτά έχουν διάφορα στάδια, και κατά την έρευνα, πολύ πριν φτάσουμε στην αξιοποίηση» απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι όμως ότι το όψιμο ενδιαφέρον προέκυψε από την επεξεργασία κάποιων δεδομένων που υπήρχαν, σεισμικών δηλαδή δεδομένων και δεύτερον, από την ομοιότητα που έχει μορφολογικά με τις πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν από τα αντίστοιχα κοιτάσματα που είναι στην οικονομική ζώνη της Αιγύπτου και της Κύπρου. Συνεπώς, τα τεχνικά-τεχνολογικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.»

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παραχώρηση του 35% των ΕΛΠΕ ενώ σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος ο κ. Σταθάκης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια καθαρή απόφαση και ότι «το χρέος είναι το κλειδί να προχωρήσουμε σε ανοικτό διάδρομο για την οικονομία». παράλληλα χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας η χώρα μας να λάβει μια καθαρή απόφαση και για την ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article