22.8 C
Athens
25 April - 2024

ΗΑΕ: Απαγορεύουν το πετρέλαιο, αλλά χρειάζονται το αέριο του Κατάρ

Must read

Στον αποκλεισμό πετρελαιοφόρων πλοίων που συνδέονται με το Κατάρ αποφάσισε να προχωρήσει εκ νέου η λιμενική αρχή πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, μια μόλις ημέρα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών.

Η σχετικά απόφαση αναφέρεται σε “άρνηση εισόδου σε οποιοδήποτε από τα πετρελαϊκά λιμάνια για πλοία που έρχονται από ή κατευθύνονται προς το Κατάρ, ανεξαρτήτως της σημαίας τους”.

Σε ανάλογο ύφος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια και η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC).

Η νέα ενίσχυση των περιορισμών έρχεται να οξύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, μετά την απόφαση αραβικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Άιγυπτος, τα ΗΑΕ και η Υεμένη να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, εξαπολύοντας κατηγορίες περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά την επιβληθείσα απαγόρευση, πηγές προσκείμενες στην πετρελαϊκή βιομηχανία θεωρούν ότι θα υπάρξουν κάποιες κατά περίπτωση εξαιρέσεις για εταιρίες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε λιμάνια, όπως αυτά του Das Island και του Fujairah.

Την ίδια ώρα, όμως, τα ΗΑΕ εξαρτώνται από το εισαγόμενο αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή τους, καθώς έτσι παράγεται σχεδόν της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ΗΑΕ απέφυγα να “κλείσουν” τον αγωγό που συνδέει το σύστημα της χώρας με το Κατάρ.

Ως γνωστόν, το Κατάρ κατέχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο.

Η εναλλακτική λύση που θα μπορούσαν να εξετάσουν τα ΗΑΕ είναι το LNG, το κόστος του οποίου. Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα συνεπάγετο σημαντικά μεγαλύτερο κόστος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το καταριανό αέριο ακόμα ρέει προς τα ΗΑΕ, αλλά και προς το Ομάν, μέσω του αγωγού αυτού.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, η οποία γνωρίζει την υπόθεση, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτή η γραμμή θα διακοπεί.

Εν τω μεταξύ, η Dolphin Energy, που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι και διαχειρίζεται τον αγωγό αερίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article