17.1 C
Athens
29 March - 2024

Υδρογονάνθρακες: Νότια της Κρήτης ψάχνουν για θησαυρό οι πετρελαϊκές!

Must read

Νότια της Κρήτης στη “Λεκάνη του Ηροδότου” , μια περιοχή νότια του νησιού και στα βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των διεθνών ομίλων ExxonMobil και Total, καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ” Δημοκρατία” σε ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για νέα και παλαιά Οικόπεδα, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει “την επαναπροκήρυξη και άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών”.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι έχει πλέον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον πολύ σημαντικών πετρελαϊκών, έχει προχωρήσει αριθμός σημαντικός αριθμός υπογραφών για Οικόπεδα προηγούμενων διαγωνισμών και υπάρχει πρόοδος στην προώθηση των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας.

Τα ΕΛ.ΠΕ

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ έχουν καθοριστική παρουσία στον κλάδο και έχουν διεθνές κύρος. “Επιδιώκουμε να συνεχιστεί η θετική πορεία που έχουν καταγράψει και να γίνουν μοχλός στις νέες δραστηριότητες” συνέχισε ο υπουργός.

“Από την πλευρά μας δεν ακούστηκαν πανηγυρισμοί πρώιμοι ούτε έσοδα δισεκατομμυρίων” υποστήριξε ο κ. Σταθάκης. “Σήμερα επιδιώκουμε να ενσωματώσουμε τις καλύτερες πρακτικές από άλλες χώρες, να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία μας” πρόσθεσε.

“Επίσης, προχωρούμε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία με την ΕΔΕΥ για αναβάθμιση της λειτουργίας της με προσωπικό. Η στρατηγική μας κινείται αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Ενσωματώσαμε και την περιβαλλοντική οδηγία για τις έρευνες και την παραγωγή υδρογονανθράκων”.

“Είναι κρίμα να κάθεται η Ελλάδα σε έναν θησαυρό και να απλώνει το χέρι σαν επαίτης. Οφείλει η κυβέρνηση να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και να συνεχίσει αυτά που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εδώ και δυόμιση χρόνια τα πράγματα έχουν πέσει σε τέλμα. Πολλά τείνουν να ακυρωθούν” είπε στο ίδιο συνέδριο ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Τα σχέδια για νέους αγωγούς “σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης στην ανατολική Μεσόγειο θα αναβαθμίσουν τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδοας και θα αναδείξουν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article