20.5 C
Athens
19 April - 2024

Μαζί με τον υδράργυρο, ανεβαίνουν και οι τιμές του ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Must read

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο πιο πιθανό είναι να ανεβαίνουν και οι τιμές του ρεύματος, εκτιμούν παράγοντες τις αγοράς, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων που αφορούν τόσο το ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, όσο και τα καθ’ ημάς συντείνουν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να εκδηλωθούν οι ανοδικές τάσεις των τιμών προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από τις εκτιμήσεις για αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η βασική παράμετρος που λαμβάνουν υπόψη όσοι προχωρούν σε μια τέτοια εκτίμηση, είναι τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι. Όπως είναι φυσικό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα κλιματιστικά και άλλες συσκευές θα δουλέψουν στο φουλ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση, άρα και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η – έστω και μικρή – ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην Ευρώπη συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης, καθώς η μεγαλώνει η ζήτηση, κυρίως από τη βιομηχανία.

Αυξημένη ζήτηση, όμως, σημαίνει και αυξημένες τιμές.

Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι ένα μέρος των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων είτε έχει αποσυρθεί (π.χ. αρκετές είναι οι περιπτώσεις μετεγκατάστασης μονάδων φυσικού αερίου από την Ευρώπη σε άλλες περιοχές, όπου διαμορφώνονται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ η πολιτική ενίσχυσης των ΑΠΕ έχει οδηγήσει σε αποσύρσεις ανθρακικών μονάδων), είτε έχει περάσει σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας, προκειμένου να μπορέσει να στηριχτεί το σύστημα εφόσον προκύψει ανάγκη.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, επίσης συνεπάγεται αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ευρώπη.

Εξάλλου, όπως πρόσφατα έγραψε το energypress, σε χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα νερά των υδροηλεκτρικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για πιθανά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η πιθανότητα αυξημένων τιμών στην Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας.

Ο λόγος είναι προφανής: με αυξημένες τιμές στην Ευρώπη, οι τιμές για εισαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα δε θα είναι φθηνές, ενώ παράλληλα διαμορφώνονται καλύτερες ευκαιρίες για όσους επιδίδονται σε εξαγωγική δραστηριότητα.

Η χαμηλή στάθμη των υδροηλεκτρικών αποτελεί πρόβλημα και για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20-25% κάτω από πέρυσι, κυρίως λόγω της κρίσης εφοδιασμού το χειμώνα που πέρασε, κατά την οποία η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει αποθέματα νερών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατάσταση στο Αμύνταιο, μετά την πρόσφατη κατολίσθηση, όσο και με το ότι η αποκατάσταση του στροβίλου στην Καρδιά 4 θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο στα μέσα του Ιουλίου (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα), οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή ενδεχόμενο πρόβλημα επάρκειας.

Βέβαια, λόγω του γνωστού περιορισμού των ωρών λειτουργίας, οι μονάδες αυτές δεν πρόκειται να έμπαιναν έτσι κι αλλιώς στο σύστημα αν δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα επάρκειας, κάτι που, τουλάχιστον βάσει των εκτιμήσεων του ENTSO-E, δε θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Χρειάζεται, ακόμα, να σημειωθεί ότι ο Γ. Σταθάκης εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας θα παραμείνει ομαλός το καλοκαίρι, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αν προκύψει πρόβλημα, οι μονάδες του Αμυνταίου, να τροφοδοτηθούν από άλλο ορυχείο.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι αν ο καιρός είναι τέτοιος που να συνεπάγεται αυξημένη ζήτηση, τότε οι τιμές του ρεύματος θα ακολουθήσουν την πορεία του υδραργύρου.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα ικανοποιήσει μεν παραγωγούς και traders, που επιζητούν τις υψηλές τιμές, όμως από την άλλη το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ήδη τον προβληματισμό προμηθευτών και καταναλωτών.

Πηγή: energypress.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article