24.7 C
Athens
29 March - 2024

Eπενδύσεις ύψους 751 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Μυτιληναίου

Must read

Σε επενδύσεις, συνολικού ύψους 751 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει ο όμιλος Μυτιληναίου, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς των Ομολογιών, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η Μυτιληναίος θα επενδύσει περί τα 351,6 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό για Αιολικά Πάρκα, πλοία, Μεταλλουργία και αναβάθμιση ενεργειακών σταθμών. Επιπλέον, η εταιρεία δίχως να αναλάβει δέσμευση προτίθεται να προχωρήσει σε επένδυση 400 εκατ. ευρώ για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί η έκδοση των ομολογιακού των 300 εκατ. ευρώ ανοίγει στον όμιλο πιστωτικές γραμμές, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στο ομολογιακό, το οποίο είναι η υψηλότερη εισηγμένη έκδοση του είδους στην Ελλάδα θα καλυφθεί κατά 50 εκατ. ευρώ απο την EBRD. Το επιτόκιο του ομολόγου, σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινά από 3%. Αναλυτικά, προγραμματίζονται επενδύσεις: α) Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αφορούν σε δαπάνες για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα € 73,9 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, επιχορηγήσεις και τραπεζικό δανεισμό. β) Στον τομέα της ναυτιλίας και θα αφορούν σε αγορές πλοίων. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα € 64,7 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια. γ) Στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων και θα αφορούν σε ανακατασκευή λεκανών, έργα διατήρησης, ασφάλειας και βελτιώσεων και δαπάνες προσπέλασης. Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα € 97 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. δ) Στον τομέα της ενέργειας και θα αφορούν σε μεγάλες συντηρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού των θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ύψος τους αναμένεται να ανέλθει στα €116 εκατ. και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, στον τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων, σημειώνεται ότι, η Αλουμίνιον της Ελλάδος εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλουμίνας με σκοπό την επαύξηση της παραγωγής στους 1,8 εκατ. τόνους (από 830.000 τόνους παραγωγικής ικανότητας σήμερα). Το ύψος της σχετικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε € 400εκατ., περίπου.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, για την πραγματοποίηση της εν λόγω επένδυσης η Εκδότρια δεν έχει αναλάβει ουδεμία σχετική δέσμευση. Στις 20 Ιουνίου πρόκειται να ανακοινωθεί το εύρος του επιτοκίου, για την έκδοση 300.000 ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ έκαστη. Οι ομολογίες θα διατεθούν με ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών μεταξύ 21-23 Ιουνίου. Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, κύριοι ανάδοχοι η Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η Euroxx, Παντελάκης, Επενδυτική Τράπεζα με σύμβουλο έκδοσης την Εθνική Χρηματιστηριακή. Στις 27 Ιουνίου θα γίνει η ανακοίνωση της έκβασης της προσφοράς και η παράδοση των ομολογιών ενω στις 28 Ιουνίου η διαπραγμάτευση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article