19.2 C
Athens
16 April - 2024

Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ

Must read

Η αγορά εστιάζει πολύ στα αμερικανικά στοιχεία για την παραγωγή και τα αποθέματα, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να στρέφει την προσοχή του στις ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία περιορίζει τις εξαγωγές, ελπίζοντας το έλλειμμα να «φανεί» στα εβδομαδιαία στοιχείαΟι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να εξισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου, την αναγκάζουν να εστιάσει στα αμερικανικά αποθέματα. Η χώρα λέγεται πως σύντομα θα περιορίσει τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που λογικά θα «φανεί» στα εβδομαδιαία αμερικανικά στοιχεία για τα αποθέματα.

Η ανελέητη βουτιά στις τιμές του μαύρου χρυσού πιέζει τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την προσφορά. Τα αμερικανικά στοιχεία αποτελούν ίσως την πιο συχνή και ορατή πληγή πληροφοριών για την αποθήκευση πετρελαίου και περιλαμβάνουν μια σειρά δεδομένων όπως εισαγωγές, εξαγωγές και αμερικανική παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο διυλιστήριο στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου, αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ αυτή την εβδομάδα πως σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο.

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) και θα προσφέρει έναν αισιόδοξο τόνο στις αγορές.
«Πιστεύω πως το επόμενο σχέδιο επίθεσης από την πλευρά τους θα είναι να μειώσουν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να κατασκευάσουν μια πτώση στην έκθεση της EIA», επιβεβαίωσε ο John Kilduff της Again Capital. «Αυτό θα κάνει να φανεί σαν να υποχωρούν πραγματικά τα αποθέματα», εξήγησε.

Από τα οκτώ εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα προσέφερε περίπου το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εκτίμησε ο Kilduff. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 100.000 με 250.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε.

«Οι Σαουδάραβες κατανοούν τη σημασία της αλλαγής στην οπτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανταποκρίνονται σε αυτό συνεχίζοντας να λένε ότι θα μειώσουν τις αποστολές στις ΗΠΑ», επεσήμανε η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην RBC. Όπως υπενθύμισε, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει καταστήσει σαφές πως η μείωση των αποστολών στις ΗΠΑ ήταν μία από τις επιλογές.

«Είναι καλή περίοδος για τη μείωση, γιατί βιώνουν εποχικές αλλαγές στην εγχώρια ζήτηση», εξήγησε η Croft.

Βέβαια, το αργό πιέζεται και αφότου ο ΟΠΕΚ ενημέρωσε με την μηνιαία έκθεσή του πως η παραγωγή του αυξήθηκε, κυρίως λόγω Λιβύης, Νιγηρίας και Ιράκ. «Η Λιβύη και η Νιγηρία τόνωσαν (την παραγωγή), αλλά σε τι ακριβώς έχει εστιάσει η αγορά; Έχουν εστιάσει περισσότερο στις ΗΠΑ. Αυτό που επισκιάζει αυτή την αγορά είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ‘’πλημμυρίζουν’’ τα πάντα», επιχειρηματολόγησε ωστόσο η Croft.

«Όλοι λένε ότι φταίει ο ΟΠΕΚ, αλλά (…) ποιος παραγωγός μόλις αύξησε την παραγωγή;» σχολίασε η ειδικός, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η αμερικανική παραγωγή ενισχύεται διαρκώς και την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 9,2 εκατ. μία εβδομάδα πριν.

Ως εκ τούτου, η κίνηση του καρτέλ να εστιάσει στα αμερικανικά αποθέματα δεν αποτελεί έκπληξη για πολλούς λόγους. Ο ΟΠΕΚ έχει επισημάνει πως οι traders παρακολουθούν υπερβολικά στενά τα αμερικανικά στοιχεία.

«Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ είναι περισσότερο διαθέσιμα σε σχέση με τα περισσότερα στοιχεία, επομένως αν στείλουν λιγότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα βοηθήσει. Αλλά τελικά δεν έχει σημασία πού περιορίζουν την προσφορά, στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Ας πούμε πως τα αποθέματα ελαττώνονται, ακόμη κι εκτός ΗΠΑ, αυτό θα πρέπει να αρχίσει να επηρεάζει τη φυσική αγορά», τόνισε ο Eric Lee, αναλυτής Ενέργειας στη Citigroup.

Πηγή: euro2day.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article