17.1 C
Athens
19 April - 2024

Αυτά είναι τα δύο σχήματα που θα διεκδικήσουν το 66% του ΔΕΣΦΑ – Μέσα στην εβδομάδα ο διαγωνισμός

Must read

Την Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να προκηρυχθεί και επίσημα ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς χθες η κατάθεση της τροπολογίας του ΥΠΕΝ έλυσε και την τελευταία εκκρεμότητα που είχε δημιουργηθεί από τη διατύπωση του προηγούμενου νόμου. Συγκεκριμένα η διατύπωση που είχε χρησιμοποιηθεί για το ότι στο διαγωνισμό θα γίνονταν δεκτοί μόνο οι πιστοποιημένοι ευρωπαίοι διαχειριστές ήταν σύμφωνα με κάποιους από τους ενδιαφερόμενους προβληματική και δεν επέτρεπε τη συμμετοχή θυγατρικών ή ειδικών εταιρειών (SPVs) που δημιουργούνται ειδικά για αυτό το σκοπό. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας της προηγούμενης διατύπωσης είχαν διαμηνύσει ότι δε θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό κάποιες από τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξει η διατύπωση και να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο σχημάτων, όπως διαμορφώνεται το σκηνικό γύρω από τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, φαίνεται να διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο πρώτος διεκδικητής που εμφανίζεται και ως ακλόνητο φαβορί είναι η ιταλική Snam, η οποία θα κατέβει είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία με κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο, όχι όμως – με βάση τα τωρινά δεδομένα – με κάποιο διαχειριστή. Το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ είχε εκδηλωθεί από το fund SFPI.

Ο δεύτερος διεκδικητής, αναμένεται να είναι κοινοπραξία διαχειριστών στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν η βελγική Fluxys και η ολλανδική Gasunie με τη δεύτερη να έχει βαρύνοντα λόγο. Υπενθυμίζεται ότι η βελγική εταιρεία μετέχει στον TAP, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το δρόμο για εικασίες ότι στην κοινοπραξία μπορεί να προστεθεί και η ισπανική Enagas, η οποία επίσης μετέχει στην κοινοπραξία του αγωγού. Πιθανότατα στο σχήμα αυτό θα υπάρξει συμμετοχή του ευρωπαϊκού fund Μarguerite που επενδύει σε υποδομές και στο οποίο μετέχουν κεφάλαια από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος έκπληξη θα θεωρηθεί πιθανή συμμετοχή στο διαγωνισμό και τρίτου παίκτη, της γαλλικής GRTgas, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε βολιδοσκοπήσει τις ελληνικές αρχές για το διαγωνισμό.

Δύσκολα τα 400 εκ.

Τώρα ως προς τα διαδικαστικά, ο διαγωνισμός αναμένεται να δώσει περιθώριο τουλάχιστον 35 ημερών για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα ελεγχθούν τα πιστοποιητικά που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού θα κληθούν για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πιθανόν το Φθινόπωρο.

Εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν προσφορές που θα προσεγγίσουν τα χρήματα που δόθηκαν από τη Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό, ήτοι 400 εκατ. ευρώ. Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία εκτιμάται ότι το ποσό αυτό αποτελεί το ταβάνι και μάλιστα το ψηλό ταβάνι των προσδοκιών στην τρέχουσα συγκυρία. Αντίθετα ένας πιο ρεαλιστικός στόχος θα είναι οι προσφορές να κυμανθούν λίγο πάνω από την εύλογη αποτίμηση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κυμανθεί μεταξύ 300 – 340 εκατ. ευρώ.

Πάντως μετά τις πρώτες δεσμευτικές προσφορές το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να ζητήσει και βελτιωμένες προσφορές προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο τίμημα.

Με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα είναι εφικτό να έχει ανακηρυχθεί ο προτιμώμενος επενδυτής εντός του έτους, ενώ η υπογραφή της σύμβασης που προϋποθέτει τις εγκρίσεις από Ελεγκτικό, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ τοποθετείται για το 2018.

Πηγή: energypress.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article