19.3 C
Athens
19 April - 2024

Ηλιοθερμικό πάρκο 50 MW στην Κύπρο

Must read

Με χαιρετισμούς από τον Δημήτρη Συλλούρη Πρόεδρο της Βουλής και προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Miguel Arias Cañete ξεκίνησε η βραδιά παρουσίασης του καινοτόμου και πολύ φιλόδοξου Ηλιοθερμικού πάρκου 50MW που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Άλασσας.

Το έργο ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς αφού έχει καταταχτεί πρώτο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος NER300 που προωθεί καινοτόμες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το οποίο και απέσπασε ποσό συγχρηματοδότησης 60 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Για το έργο και το πως αποτελεί Ευρωπαϊκή προτεραιότητα μίλησε και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή στην Κύπρο κύριος Μιχάλης Στυλιανού, το ίδιο το έργο παρουσίασε ο δρ Βενιζέλος Ευθυμίου.

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στη χαρά του να γνωρίζει για το έργο και την εξέλιξη του και τόνισε: «Το έργο μας φέρνει σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για την μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Νιώθω περήφανος που τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία, το δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συγκέντρωσαν τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο». «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την Κύπρο με στόχο την καθαρή παραγωγή ενέργειας, η οποία θα έχει τεράστια θετικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία και με αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία τοποθετεί την Κύπρο στο χάρτη για την Καινοτομία. Τη συνέχεια εμπνέει η σχέση της με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για Έρευνα και Ανάπτυξη. Η Κυπριακή Κυβέρνηση προσβλέπει και χαιρετίζει την υλοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης και επιθυμεί κάθε επιτυχία στο έργο και τους στόχους του», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης συνεχάρη όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του «EOS Green Energy Project» και πρόσθεσε: «Για μένα είναι απλό: έχουμε πλέον εισέλθει στην εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας. Αν υπήρχαν ποτέ αμφιβολίες σχετικά με αυτό, η συμφωνία του Παρισιού στη COP21 τον Δεκέμβριο εξασφάλισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται εδώ για να μείνουν.

Επομένως, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με λίγα λόγια τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η συμφωνία του Παρισιού, μας θέτει ένα ξεκάθαρο δρόμο για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από την επικίνδυνη ζώνη:

– Έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εκπομπών,
– έχει ένα σαφές, κοινό πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας για να διασφαλίσει ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας,
– και έχει ζωτικής σημασίας μηχανισμό επανεξέτασης για την ενίσχυση των φιλοδοξιών με την πάροδο του χρόνου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα είναι τώρα σοβαρή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.
Αλλά κάτι άλλο συνέβη στο Παρίσι. Για πρώτη φορά, η παγκόσμια ομιλία σχεδόν ομοφώνως – αναγνώρισε ότι η καθαρή ενέργεια μπορεί να μειώσει τις εκπομπές, να βοηθήσει στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων μας και παράλληλα να οδηγήσει τις οικονομίες μας για τον 21ο αιώνα».

Με τη σειρά του ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μιχάλης Στυλιανού αφού μίλησε για την καίρια σημασία της συμφωνίας του Παρισιού και τα νέα δεδομένα και προκλήσεις που θέτει, εξήγησε το τι σημαίνουν οι ανανεώσιμε πηγές ενέργειας για την ανάπτυξη ολόκληρης την Ευρώπης «μεταξύ του 2015 και του 2016, τα πράσινα ομόλογα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 100%, υποδεικνύοντας ότι οι πράσινες χρηματοπιστωτικές αγορές που είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα γίνονται πραγματικότητα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η εφαρμογή των εθνικών σχεδίων για το κλίμα που υποβάλλουν οι χώρες πριν από το Παρίσι θα σημαίνει επενδύσεις 13,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση έως το 2030.Οι Ευρωπαίοι παίκτες είναι παγκόσμιοι ηγέτες τεχνολογίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνεπώς, η συνεχιζόμενη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα τους προσφέρει όλο και περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ένα τέτοιο πλεονέκτημα του πρώτου μεταφορέα οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής. Μεταξύ του 1990 και του 2014, μειώσαμε τις εκπομπές μας κατά σχεδόν το ένα τέταρτο (24%), ενώ παράλληλα αυξήσαμε την οικονομία μας κατά σχεδόν 50% (48%), και κατέληξε, “Στην τρέχουσα περίοδο εμπορίας του ETS χορηγήθηκαν €2,1 δισ. Σε 39 καινοτόμα έργα επίδειξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που καλύπτουν 20 κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του προγράμματος NER 300, τρία έργα είναι ήδη λειτουργικά και άλλα 15 έργα έχουν φτάσει στην τελική επενδυτική τους απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι το NER 300 επέτρεψε επενδύσεις ύψους €4,3 δισ., Ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω αναδιάρθρωση της αγοράς και μείωση του κόστους. Τρία καινοτόμα έργα ανανεώσιμης ενέργειας που εντοπίστηκαν στην Κύπρο επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του NER 300. Σωρευτικά, τους χορηγήθηκε συγχρηματοδότηση ύψους περίπου 118 εκατ. ευρώ.

Σήμερα συγκεντρωνόμαστε για να γιορτάσουμε τις θετικές εξελίξεις και τις εξελίξεις του έργου EOS GREEN ENERY στην Κύπρο, με τη συγχρηματοδότηση ύψους άνω των €60,1 εκατ. Στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων NER 300 τον Ιούλιο του 2014.

Χαίρομαι που το έργο βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στις 30 Ιουνίου 2020. Η EOS GREEN ENERGY θα παράσχει στην Κύπρο καινοτόμο συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια, συμβάλλοντας στην αποκεντροποίηση του ενεργειακού της τομέα και στη δημιουργία τοπικών πράσινων θέσεων εργασίας.

Για άλλη μια φορά, εξ ονόματος της Επιτροπής, θα ήθελα να συγχαρώ τον χορηγό του έργου και τις κυπριακές Αρχές για την εξαιρετική τους απόδοση και συνεργασία, κάτι που αποτελεί παράδειγμα που θα ακολουθήσει».

Επίτροπος Κανιέτε: Καθαρή ενέργεια

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του προς την εκδήλωση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης Miguel Arias Canete ξεκίνησε καλησπερίζοντας τους παρευρισκόμενους στα ελληνικά και εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και συνέχισε.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτό το οπτικογραφημένο μήνυμα για να συγχαρώ τόσο τον υποστηρικτή του έργου Alpha Mediterra-nean Enter-prises Ltd όσο και τις Κυπριακές Αρχές για την πολύ σοβαρή δουλειά και δέσμευση για την επιτυχία αυτού του έργου», είπε και πρόσθεσε: «Η σημερινή κατάσταση βρίσκει πολλά νησιά να είναι υπερβολικά εξαρτημένα σε εισαγωγή ενέργειας, ενώ έχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας. Με αυτό το έργο η Κύπρος θα αγκαλιάσει αυτές τις ευκαιρίες και προοπτικές.

Το EOS Green Energy Project θα προσδώσει στην Κύπρο καινοτόμα και συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας έτσι μια ανανεώσιμη και οικονομική πηγή ενέργειας στη χώρα βοηθώντας στην αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας όπως και δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας και αν μπορούμε να βελτιώσουμε την παροχή ενέργειας σε ένα νησί σημαίνει πως θα βελτιώσουμε και πολλούς άλλους τομείς όπως την υδατοπρομήθεια, την αφαλάτωση, τον τουρισμό και τη γενική βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλωσορίζει τις θετικές εξελίξεις αυτού του έργου το οποίο και συμμετέχει στην ανάπτυξή του συγχρηματοδοτώντας το με €60 εκατ.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το έργο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά άλλα νησιά», κατέληξε.

Με χρηματοδότηση €60,2 εκατ. από ΕΕ η κατασκευή

Μιλώντας για το έργο και την πρωτοπόρα τεχνολογία του, ο δρ Βενιζέλος Ευθυμίου, πρόεδρος Ερευνητικής Μονάδας Αειφόρου Ενέργειας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε για την ευλογία του ήλιου που λούζει την Κύπρο σχεδόν το 95% του έτους, εξηγώντας ότι ο ήλιος και η τεχνολογία του έργου EOS SOLAR μπορούν να δώσουν στη χώρα μας ενεργειακή επάρκεια και συνέχισε, «Άλλες χώρες έχουν άλλους πόρους: τον αέρα, το νερό. Εμείς όμως έχουμε τον ήλιο. Απόψε θα δούμε πώς τον αξιοποιούμε».

Το έργο EOS GREEN ENERGY προχωρεί με χρηματοδότηση των €60,2 εκατ. για να ανεγείρει συγκεντρωτικό ηλιακό σύστημα (CSP) στην περιοχή της Άλασσας με συνολικό κόστος να ανέρχεται στα €175 εκατ. Η εταιρεία που στηρίζει αυτό το μεγαλεπήβολο έργο είναι η Alfa Mediterranean Enterprises Ltd της Κύπρου μαζί με αξιόλογους συνεργάτες από την Αυστραλία και την Κίνα.

Μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό ορίζοντα. Ζούμε την εποχή της μετάβασης προς ήπιες τεχνολογίες όσον αφορά εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων για την ανάπτυξη της αειφόρου οικονομίας που θα προστατεύσει τον πλανήτη από την απειλούμενη υπερθέρμανση για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας υγιές συνθήκες επιβίωσης. Μια γη που να αξίζει τον κόπο να την ζεις! Είναι υποχρέωση μας και γι’ αυτό πρέπει να νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχής και ευλογημένοι που έργα όπως το EOS GREEN ENERGY προχωρούν και αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου προς όφελος όλων.

Η αποθήκευση της ενέργειας είναι το κλειδί για απεξάρτηση από τα πετρελαιοειδή. Η τεχνολογία των CSPs που είναι η βάση του έργου EOS GREEN ENERGY θέλει μπόλικο ήλιο. Η Κύπρος είναι σε αυτή την ζώνη με ψηλή ηλιοφάνεια. Το σύστημα όμως έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: Έχει ενσωματωμένη αποθήκευση που το καθιστά ευέλικτο και διαθέσιμο προς ικανοποίηση όλων των αναγκών σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Όχι μόνο όταν λάμπει ο ήλιος. Αυτό το πλεονέκτημα το καθιστά ξεχωριστό δίδοντας σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνολογιών που έχουν ανάγκη την πηγή δηλαδή τον ήλιο ή τον αέρα για να μπορούν να ικανοποιούν την ζήτηση.

Η EOSOLAR / SOLASTOR πέρασε τον φραγμό των 10 σεντς ανά κιλοβατώρα που η Ευρώπη έχει θέσει ως στρατηγικό και ερευνητικό στόχο αφού σήμερα το κόστος για μεγάλα συστήματα είναι σαφώς πιο κάτω. Η Ευρώπη όμως θέλει να προωθήσει την τεχνολογία των CSPs και έτσι θέτει μέσα στους στρατηγικούς και ερευνητικούς της στόχους αυτά τα μεγέθη γιατί πιστεύει ότι είναι εφικτά και βοηθητικά για τους ενεργειακούς της στόχους. Αυτή η πραγματικότητα δίδει αυτοπεποίθηση στην ομάδα της ESOLOAR / SOLASTOR επιδιώκοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα που θα εδραιώσουν τη θέση της στον ενεργειακό ορίζοντα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου στην Άλασσα, στην απλή του διάταξη είναι μια σύνθεση από πυργίσκους των 24 μέτρων ύψος και κάθε αυτόνομο σύστημα το συνθέτουν 3 βασικά υποσυστήματα: • Ο ηλιακός θερμικός δέκτης (STR •110 ηλιοστάτες που θα μαζεύουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα την κατευθύνουν προς τον STR • Συνηθισμένη ατμομηχανή που θα μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τον θερμό ατμό που παράγεται μέσα στο STR.

Το έργο έτυχε ενδελεχούς αξιολόγησης από δύο ανεξάρτητους έγκυρους οίκους / φορείς με πολύ θετικά συμπεράσματα και από τους δύο:

σ) Την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μετά από θετική αξιολόγηση ενέκριναν την χρηματοδότηση του έργου με €60,2 εκ.
β) Τη Γερμανική FICHTNER GmbH & Co. KG η οποία μετά από ανάθεση διεξήγαγε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της μελέτης και των τεχνολογιών που τη συνθέτουν επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της με θετικότερα επίπεδα απόδοσης από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τους μελετητές του έργου.
Γειτονικά κράτη

Στην παρουσίαση σημαντικές ομιλίες έκανε ο Partner της Deloitte Νίκος Κυριακίδης για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, καθώς και η Sarah Sabin, Συνέταιρος στην νομική εταιρεία Gatley plc υπεύθυνη για την είσοδο του έργου στο χρηματιστήριο ομολόγων του Λονδίνου η οποία και επέδωσε επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εκπροσώπους γειτονικών χωρών που τους καλεί σε συνεργασία για την δημιουργία δικτύου εξαγωγής ενέργειας προς την Ευρώπη.

(Φιλελεύθερος)

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article