13.9 C
Athens
20 April - 2024

Ελέγχοντας την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ

Must read

Η πρόοδος στις τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας έγκειται στην ύπαρξη καλών εργαλείων μέτρησης όπως αυτό. Πώς είμαστε όμως σίγουροι ότι παραμένουν ακριβή σε όλο τον κόσμο; Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι ειδικοί προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή την πρόκληση σε τακτικές συναντήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιείται στην Κατάνια της Σικελίας.

Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ; Η απάντηση δεν είναι προφανής. Η ηλιακή ακτινοβολία αλλάζει ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία και την ώρα της ημέρας, επηρεάζοντας το ενεργειακό άθροισμα των ηλιακών συλλεκτών. Οι ερευνητές αναζητούν μια κοινή αναφορά. Γι’ αυτό συναντιούνται για να προσαρμόσουν τα εργαλεία τους ταυτόχρονα στην ίδια τοποθεσία.

«Έχουμε ποικίλα όργανα από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα. Τα μαζεύουμε εδώ και τα συγκρίνουμε, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στην ουσία, μετράμε τις μονάδες μέτρησης. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τη μονάδα μέτρησης, όπως στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στο Παρίσι, αλλά χρησιμοποιούμε τον ήλιο ως μέτρο. Άρα όλα συγκρίνονται με βάση τον ίδιο Ήλιο, ή το ίδιο μέτρο» εξηγεί ο Βιμ Ζάαϊμαν, ερευνητής ειδικός σε θέματα ζυγοσταθμίσματος των ηλιακών συλλεκτών στο Κέντρο Ενιαίας Έρευνας της Ε.Ε, στην Ίσπρα της Ιταλίας.

Αυτές οι ταυτόχρονες μετρήσεις μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τα πάνελ αναφοράς. Είναι μικροί, υψηλής ποιότητας συλλέκτες, με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Λαμβάνεται υπόψη η συνολική ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, με τη φασματική σύνθεση του ηλιακού φωτός, η οποία διαφοροποιείται στο πέρασμα της μέρας, σε όλο τον πλανήτη.

«Αυτές οι μικρές διαφορές πρέπει να εξαλειφθούν. Γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτές τις μετρήσεις σε κανονικές συνθήκες, με έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο» τονίζει ο Ρομπέρτο Γκαλεάνο, μετρολόγος στο Κέντρο Ενιαίας Έρευνας της Ε.Ε.

Αυτές οι μετρήσεις αναφοράς είναι πολύ σημαντικές για την βιομηχανία των φωτοβολταϊκών, που διαρκώς αναπτύσσεται. Σ’ αυτή την αγορά των δισεκατομμυρίων ευρώ και η παραμικρή ανακρίβεια στις μετρήσεις μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία, αλλά και στην αποτυχία.

«Αυτή η σύγκριση μας επιτρέπει να βελτιώνουμε τη μεθοδολογία των φασματικών μετρήσεων, που είναι πολύ σημαντικές για τις υπαίθριες, τις αληθινές μετρήσεις των φωτοβολταϊκών μας πάνελ, που παράγουν ενέργεια» αναφέρει ο Φραντσέσκο Αλέο, ερευνητής στο εργαστήριο καινοτομίας και Πράσινης Ενέργειας της Enel.

Η Εγκατάσταση του Ηλιακού Τεστ στο Κέντρο Ενιαίας Έρευνας της Ε.Ε. στην Ίσπρα της Ιταλίας, χρησιμοποιεί ηλιακούς προσομοιωτές για να παράξει εργαλεία αναφοράς για τη βιομηχανία. Οι ηλιακοί συλλέκτες του εμπορίου μπορούν στη συνέχεια να δοκιμαστούν με αξιοπιστία και να πιστοποιηθούν, σύμφωνα με τα κοινά στάνταρ, που έχουν δημιουργηθεί από τα πάνελ αναφοράς.

«Φέραμε αυτά τα φωτοβολταϊκά πάνελ αναφοράς εδώ στα μηχανήματά μας. Τα χρησιμοποιούμε τώρα για να τεστάρουμε τα υπόλοιπα κανονικά πάνελ. Και μπορούμε να τα πάμε κάτω από τον ήλιο της Κατάνια για να τα καλιμπράρουμε ξανά, για παράδειγμα, όταν τα χρησιμοποιήσαμε για ένα χρόνο και θέλουμε να διαπιστώσουμε εάν είναι ακόμη σωστά ζυγοσταθμισμένα» υπογραμμίζει η Ντιάνα Ρέμπτζες, ερευνήτρια ειδική σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών στο Κέντρο Ενιαίας Έρευνας.

Εκεί βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ηλιακούς προσομοιωτές στον κόσμο. Έντεκα πανίσχυροι προτζέκτορες ρίχνουν μια εκτυφλωτική, καυτή δέσμη τεχνητού ηλιακού φωτός σε ένα ηλιακό συλλέκτη κανονικού μεγέθους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε ένα εργοστάσιο για να διασφαλίσει ότι τα χαρακτηριστικά των πάνελ είναι απόλυτα εγγυημένα.

«Εγγυόμαστε όλη την αλυσίδα μετρήσεων από το βασικό ηλιακό φως, που το μετρήσαμε στην αρχή, στη μεταφορά στις δευτερεύουσες συσκευές και μετά στα τελικά προϊόντα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ασφάλεια στον κόσμο, ότι αυτό που αγοράζει, αυτό στο οποίο επενδύει είναι αυτό ακριβώς που θέλει. Δηλαδή ενέργεια, που τους βοηθά να ζουν, να λειτουργούν τα σπίτια τους, να αισθάνονται άνετα και να βοηθούν τα παιδιά τους» τονίζει ο Ίβαν Ντάνλοπ, ειδικός σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών στο Κέντρο Ενιαίας Έρευνας.

(Euronews)

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article