12.5 C
Athens
7 December - 2024

Η Ισπανία σκέφτεται να διατηρήσει στρατηγικό απόθεμα μονάδων άνθρακα

Must read

Τη συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών στην κατάρτιση της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας ζητά η ισπανική Endesa, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να έχουν λόγο για το μέλλον των πυρηνικών μονάδων και των μονάδων με άνθρακα.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού της Ισπανίας, Χοσέ Μπόγκας, η εταιρεία θα παίξει το ρόλο της για την ανάπτυξη του ενεργειακού μείγματος, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων και τη στρατηγική σημασία ορισμένων μονάδων με άνθρακα.

Όπως αναφέρει το Platts, η Ισπανία έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τη μετάβαση προς μια ηλεκτροπαραγωγή δίχως ρύπους ως το 2050. Φέτος, όμως, η ραγδαία πτώση στα επίπεδα των υδροηλεκτρικών και ο περιορισμός των εισαγωγών από τη Γαλλία οδήγησε σε αναγκαστική χρήση των μονάδων άνθρακα. Για το λόγο αυτό, η Μαδρίτη προσανατολίζεται στο να χαρακτηρίσει ως «στρατηγικές» ορισμένες από αυτές τις μονάδες, αλλάζοντας γνώμη σε σχέση με το παρελθόν.

Κανονικά, είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο αρκετών εξ αυτών, καθώς οι συνθήκες στην αγορά καθιστούν ασύμφορες περαιτέρω επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Μπόγκας, «θα χαρούμε να διατηρήσουμε τον άνθρακα αν οι ρυθμιστές εκτιμούν ότι πρέπει να παραμείνει στο μείγμα για στρατηγικούς λόγους… Αν αποσύρουμε τον άνθρακα πολύ νωρίς, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε μονάδες αερίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι για κάθε πυρηνική μονάδα που θα τεθεί εκτός λειτουργίας θα χρειαστούν 7 γιγαβάτ νέων μονάδων αερίου ή 70 γιγαβάτ αιολικών. Η απόσυρσή τους θα οδηγούσε επίσης σε άνοδο των ρύπων, υψηλότερες τιμές και άλλα προβλήματα. Κατ’ επέκταση, ο Μπόγκας θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να παραμείνει στο μείγμα τουλάχιστον ως το 2040.

Τέλος, η Endesa ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ασφάλιση της μελλοντικής της παραγωγής για το 2018, αν και σε μικρότερο επίπεδο από ότι φέτος, καθώς οι κλιματικές συνθήκες αναμένεται να είναι πιο ομαλές. Η παραγωγή του 2017 είχε ασφαλιστεί κατά 100% έναντι μέσης τιμής 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για το 2018 προβλέπεται 32% έναντι τιμής 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article