17.7 C
Athens
29 March - 2024

Σημαντικά βραβεία για τη ΔΕΗ στο διαγωνισμό Health & Safety Awards 2019

Must read

Έξι σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η ΔΕΗ Α.Ε. στον διαγωνισμό Health & Safety Awards 2019 που οργανώθηκε από την Boussias Communications υπό την αιγίδα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Η διοργάνωση των Health & Safety Awards επιβραβεύει και αναδεικνύει τις καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση Υγείας & Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους από επιχειρήσεις, οργανισμούς, φορείς και παρόχους υπηρεσιών. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου 2019.

Τα έξι αυτά βραβεία επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι για τις εταιρείες του Ομίλου της ΔΕΗ ο σεβασμός στον Άνθρωπο, στην Κοινωνία και στο Περιβάλλον αποτελούν βασικό στρατηγικό στόχο και ακρογωνιαίο λίθο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ απέσπασε:

– Χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Κουλτούρα Υγείας & Ασφάλειας» για την υποψηφιότητα «Μηνύματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τη ΔΕΗ σε Συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους Γιατρούς του Κόσμου».

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων του Υπουργείου Υγείας και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, μετά από πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Σκυτάλη», υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 η αποστολή 7.500.000 ενημερωτικών δελτίων μαζί με τους έντυπους λογαριασμούς της Επιχείρησης. Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ αξιοποίησε το δίκτυο επικοινωνίας της για κοινωνικούς σκοπούς!

Παράλληλα, ανταποκρινόμενη στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, η ΔΕΗ συνεργάστηκε με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας και υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιατρικών ελέγχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών
αναγκών υγείας των συμπολιτών μας.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.363 πρωτοβάθμιοι ιατρικοί έλεγχοι από δέκα ιατρικές ειδικότητες σε άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων και σε πολλές περιοχές της χώρας.

– Χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Καμπάνιες» για την υποψηφιότητα «Καινοτόμα Δράση Ενεργοποίησης Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Neuroscience) των Εργαζομένων σε Θέματα Υγείας και Ασφάλειας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς».

O Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε πιλοτική δράση για την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του Σταθμού σε θέματα που αφορούν την Υγεία & Ασφάλεια κατά την εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από παιδιά να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους ζωγραφιές με θέμα την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, έχοντας υπόψη τους εικόνες των γονέων τους ή άλλου γνωστού προσώπου τους από το περιβάλλον τους. Μετά από μία ξενάγηση στους χώρους του Σταθμού, κλήθηκαν να σχεδιάσουν τέτοιες παραστάσεις, στη θέα των οποίων ο εργαζόμενος θα ένιωθε συγκίνηση, προβληματισμό και ευθύνη για τη νέα γενιά.

Οι εργαζόμενοι επεξεργάζονταν με θαυμασμό τις ζωγραφιές των μικρών δημιουργών, αντλώντας τα μηνύματα που αναδύονταν χρωματιστά μπροστά τους. Είναι εντυπωσιακό πώς οι αθώες ζωγραφιές των μικρών παιδιών κατάφεραν να πετύχουν αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία και έρευνα αναγνωρίζει ως κλειδί της επιτυχίας ενός μηνύματος!

– Χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Επαγγελματικοί Οδικοί Κίνδυνοι» και ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Οδική Ασφάλεια» για την υποψηφιότητα «Test Δεξιοτήτων Οδηγών – Χειριστών Βαρέων Μηχανημάτων ΔΕΗ για την Ασφάλεια σε Εργοταξιακούς Χώρους».
Οι οδηγοί και χειριστές των βαρέων οχημάτων δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες – κρύο, ζέστη, σκόνη, λάσπη, θόρυβο– και πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για να επιτελέσουν το έργο τους και για να μην γίνουν θύτες ή θύματα εργατικών ατυχημάτων. Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα τόσο του εθνικού και επαρχιακού δικτύου όσο και του ιδιωτικού εργοταξιακού οδικού δικτύου της ΔΕΗ στον χώρο των λιγνιτωρυχείων, στον οποίο ισχύει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας (K.O.K.), με τη συνεχή κίνηση οχημάτων, όχι μόνο της Επιχείρησης αλλά και των εργολάβων, δημιουργούν ένα δυνητικά επικίνδυνο πλαίσιο για τους εργαζομένους.
Στο κεντρικό λεκανοπέδιο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, στο κτήριο του Διοικητηρίου, στεγάζεται οργανωμένο ιατρείο, στο οποίο λειτουργεί το γραφείο ελέγχου δεξιοτήτων οδηγών – χειριστών βαρέων οχημάτων. Στόχος της Επιχείρησης είναι η πληρέστερη τελική αξιολόγηση του εργαζομένου στα βαρέα μηχανήματα από τον Ιατρό Εργασίας, η έκδοση βεβαίωσης καταλληλόλητας για τον χειρισμό των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν τα ορυχεία και οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και βεβαίως η προστασία του ίδιου του μισθωτού, των συναδέλφων του και της Επιχείρησης από ατυχήματα.

– Ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Ετοιμότητα Αντίδρασης σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» για την υποψηφιότητα «Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ) – Ασκήσεις στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Κερατέας-Λαυρίου, Λινοπεραμάτων, Αθερινόλακκου, Αλιβερίου».

Ο Όμιλος ΔΕΗ, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία και την πλήρη ετοιμότητα κάθε Μονάδας, σχεδιάζει και προσομοιάζει συνθήκες πραγματικής κρίσης, μέσω του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, επενδύοντας σταθερά στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτόν η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις για επαρκή επιχειρησιακή εξοικείωση, έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει πλήρως τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του την ώρα της κρίσης.

Κατά τη διεξαγωγή των Ασκήσεων κρίνονται η ασφαλής, ταχεία και άρτια ανάπτυξη του εξοπλισμού ασφάλειας, η ετοιμότητα και οι χρόνοι απόκρισης του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού των Σταθμών και των Αρχών.

Ο στόχος της Επιχείρησης, που υπηρετείται μέσω των Ασκήσεων ΣΑΕΚ, συνοψίζεται σε μία απλή αλλά περιεκτική διατύπωση: «Απρόσκοπτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με κυρίαρχη προτεραιότητα την ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων».

– Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία «Εκπαίδευση & Ευαισθητοποίηση Προσωπικού» για την υποψηφιότητα «Ο Εργαζόμενος στο Επίκεντρο της Επιχείρησης». Για τον Όμιλο ΔΕΗ ο σεβασμός στο ανθρώπινο δυναμικό, το πολυτιμότερο κεφάλαιο των εταιρειών του, συνιστά πρωτεύοντα στόχο και θεμέλιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του. Για να διατηρηθεί το κεφάλαιο αυτό ακέραιο, ο Όμιλος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και διαθέτει τα αναγκαία μέσα και τους πόρους προκειμένου να διασφαλίζει τη
σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού του.

Η ΔΕΗ, τηρώντας τόσο τις απαιτήσεις του Ν. 3850/2010 όσο και τους βασικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και ενός υγιούς ψυχικά και σωματικά εργαζομένου, έχει εστιάσει:
– Στον συστηματικό προληπτικό έλεγχο της υγείας των εργαζομένων.
– Στη συνεχή ενημέρωση σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
– Στη διαρκή υποστήριξη των μισθωτών και των οικογενειών τους σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά και υγείας.
– Στην ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς.
– Στην ενημέρωση των μισθωτών σε θέματα που άπτονται της υγείας του πληθυσμού.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού που γνωρίζει, ενδιαφέρεται και συμμετέχει ενεργά στον χώρο εργασίας του, αλλά και ευρύτερα ως μέλος της κοινωνίας.

Οι σημαντικές βραβεύσεις της ΔΕΗ στα Health & Safety Awards αποτελούν αναγνώριση της μακροχρόνιας στρατηγικής της Εταιρείας και όλων των έως σήμερα προσπαθειών για τη δημιουργία Βιώσιμης Ανάπτυξης, που προϋποθέτει: επίτευξη υγιούς και περιβαλλοντικά βιώσιμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, νέες επενδύσεις, νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές, συνεχίζοντας μια μεγάλη πορεία και τιμώντας μια ιστορία 60 και πλέον χρόνων στον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Στην πραγμάτωση της στρατηγικής μας, αλλά και σε κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία της Εταιρείας –ειδικά μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε–, τον κορυφαίο ρόλο διαδραματίζουν οι εργαζόμενοί μας. Οι δικές τους καθημερινές «νίκες» και η αφοσίωση συμβάλλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τη χώρα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου.
Είναι καθήκον και προτεραιότητά μας να αναπτύσσουμε συνεχώς νέες πρακτικές, δράσεις και τεχνολογίες για τη βελτίωση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, με σκοπό τη δημιουργία ακόμη πιο κατάλληλων και ασφαλών συνθηκών για τους ανθρώπους μας.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας, μέσω διαρκούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, με στόχο την επαγγελματική τους εξέλιξη και την ποιότητα ζωής στην εργασία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article