17.7 C
Athens
29 March - 2024

Ζημιές 205,1 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2019

Must read

Αρνητικά αποτελέσματα (ζημίες μετά από φόρους) που διαμορφώθηκαν στα 205,1 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η ΔΕΗ ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και τα λειτουργικά αποτελέσματα (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) πού ήταν -51,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 157,1 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ωστόσο η ΔΕΗ επισημαίνει ότι στα αποτελέσματα δεν έχουν ενσωματωθεί η ανάκτηση δαπανών για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ύψους 21,9 εκατ. ευρώ για τα έτη 2012-2016 μετά από αναθεώρηση του σχετικού ελλείμματος από τη ΡΑΕ, τα οποία εισπράχθηκαν τον Μάιο του 2019 και η επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του 2018, η οποία υλοποιήθηκε με έκδοση πιστωτικού τιμολογίου τον Ιούνιο του 2019.

Δεν έχουν ληφθεί υπόψη επίσης τα ποσά που δικαιούται η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011 τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Η επιδείνωση των λειτουργικών δαπανών αποδίδεται από την επιχείρηση στους εξής τέσσερις παράγοντες:

-στην αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και λόγω αύξησης της τιμής κατά 32,5%

– στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 33,6% και κατ’ επέκταση στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας

– στην αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω της ραγδαίας ανόδου της τιμής και

– στη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2019 οι σχετικές ποσότητες υπερέβησαν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 418 GWh.

Ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2019 διατηρήθηκε ουσιαστικά σταθερός, καθώς ο μειωμένος όγκος πωλήσεων λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς αντισταθμίστηκε από την αύξηση του μέσου εσόδου λόγω μερικής ανάκτησης των δαπανών διοξειδίου του άνθρακα από τα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

-Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (χωρίς τις υπό αποεπένδυση θυγατρικές Μελίτης και Μεγαλόπολης) κάλυψαν το 42,4% της συνολικής ζήτησης στη χώρα το α΄τρίμηνο 2019 (38,9% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α΄ τρίμηνο του 2018 ήταν 47,8% (44,8% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

-Θετική επίδραση στην λειτουργική κερδοφορία του α΄ τριμήνου 2019 είχε η αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 17,7 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχης αντιστροφής πέρυσι ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

-Οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 203,8 εκατ. ευρώ έναντι 182,8 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2018.

-Το καθαρό χρέος στις 31.3.2019 ήταν 3.625,3 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 119,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31.12.2018 και κατά 91,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με 31.3.2018.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επισημαίνει τα εξής:

«Στα αποτελέσματα του α΄τριμήνου του 2019, συνέχεια των αντιστοίχων του δ΄ τριμήνου του 2018, αποτυπώνεται η αρνητική επίδραση εξωγενών, μη ελεγχόμενων από την επιχείρηση παραγόντων. Ειδικότερα τονίζεται η αύξηση της τιμής του ΦΑ κατά 32,5% σε συνδυασμό με την αύξηση της ποσότητας κατά 59,8%, η ραγδαία αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2 και η άνοδος της οριακής τιμής του συστήματος κατά 33,6% στην οποία η επιχείρηση προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Σημειώνεται επίσης η ιδιαίτερα μειωμένη υδραυλική παραγωγή, με άμεση συνέπεια σε συνδυασμό με τις αυξημένες ποσότητες ΝΟΜΕ, την ανάγκη για περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχείρηση απέφυγε να μετακυλήσει τις επιβαρύνσεις αυτές στους καταναλωτές.

Στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ είναι αποτυπωμένες και επιδρούν αρνητικά, προβλέψεις για απαιτήσεις τόκων υπερημερίας από τρίτους. Αν και εκφράζεται αισιοδοξία για θετική εξέλιξη για ορισμένες από αυτές, η επιχείρηση τηρώντας απαρέγκλιτα τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, έχει προβεί στις απαραίτητες προβλέψεις.

Ιδιαίτερα θετικό γεγονός αποτελεί η περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 119,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 203,8 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 790 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Θετικό γεγονός ήταν επίσης η συνέχιση της αντιστροφής προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ μείωση παρουσίασε και η δαπάνη μισθοδοσίας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα κλιμακωθούν και με επί πλέον ενέργειες για τα χρέη των τελικών πελατών. Παράλληλα αναμένεται βελτίωση στο μίγμα καυσίμου και στο αντίστοιχο κόστος συνεπεία αφενός της επιτυχούς προμήθειας LNG και αφετέρου διευθέτησης θεμάτων της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων.

Πέραν αυτών υπάρχει η επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ και η ανάκτηση ΥΚΩ ύψους 21,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου.

Η πρόσφατη επίσημη αναγνώριση από τη ΡΑΕ μέρους της συνολικής απαίτησης της ΔΕΗ για τις ΥΚΩ του 2011 ύψους 160-200 εκατ. ευρώ, είναι πολύ σημαντική και σε συνάρτηση με την υλοποίησή της θα ενισχύσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Τέλος η επιχείρηση εντείνει τις προσπάθειές της για την επιτυχή έκβαση της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων στις τεθείσες προθεσμίες και αναπτύσσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για ΑΠΕ, φυσικό αέριο κλπ.».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article