19.9 C
Athens
20 April - 2024

Έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών της ΔΕΗ – Ποιους θα αφορά

Must read

Πάγια ρύθμιση απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, χαμηλότερη προκαταβολή και ανώτατο ύψος δόσεων τις 24 μηνιαίες ανακοινώνει σήμερα ή αύριο η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η νέα διοίκηση αναμένεται να καθιερώσει πακέτο διακανονισμών χρεών προς τη δημόσια εταιρεία, οι οποίοι θα ισχύουν σε μόνιμη βάση και θα είναι κατηγοριοποιημένοι ανάλογα με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ηδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο, γνωστοποίησε την απόφαση της νέας διοίκησης να βελτιώσει τους διακανονισμούς και όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το ύψος του ποσού που θα καλείται να καταβάλλει ο οφειλέτης για να υπαχθεί στον διακανονισμό θα είναι χαμηλότερο από το 40% του τελικού ποσού της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Τα καινούργια χαρακτηριστικά των διακανονισμών (πάγια ρύθμιση), σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα ποσοστά προκαταβολής τα οποία θα ανεβαίνουν ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Πάντως σε καμία περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα αγγίζουν το 40%.

Ο πελάτης της ΔΕΗ θα μπορεί μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας και ειδικής πλατφόρμας να δηλώνει το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών και αυτόματα σε αυτόν θα καθορίζονται το ύψος της προκαταβολής και το εύρος των δόσεων. Θα είναι βέβαια, σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια κατηγορία διακανονισμού τον αφορά.

Με τον τρόπο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα επιδιώξει να προσελκύσει περισσότερους οφειλέτες προκειμένου αφενός να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και αφετέρου να αυξήσει τους ρυθμούς των εισπράξεων και εσόδων της.

Επιπλέον, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, διαφορετικοί θα είναι οι διακανονισμοί για τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, δηλαδή τους περίπου 820.000 που άφησαν φέσι στη ΔΕΗ αλλάζοντας προμηθευτή ρεύματος ή παύοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Στην κατηγορία των τελικών πελατών ανήκουν και αυτοί που άλλαξαν ΑΦΜ, προκειμένου να αποφύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν όλους τους πελάτες της χαμηλής τάσης (περί τα 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).

Οι οφειλέτες της χαμηλής τάσης ανέρχονται σε 2.336.552, δηλαδή το 33% ή ένας στους τρεις πελάτες της δημόσιας εταιρίας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους είναι στα 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας και αφορούν στην πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 2,792 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο στα 2,817 δισ. ευρώ. Από τα 2,792 δισ. το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών που είναι εκτός διακανονισμού ανέβηκε στα 2,474 δισ. από 2,443 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα ποσά που είναι σε διακανονισμό ήταν λιγότερα, στο εξάμηνο του έτους, μόλις 318 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article