19.9 C
Athens
28 March - 2024

«Η Γερμανία πρέπει να στηρίξει το Πράσινο Ταμείο»

Must read

Στο επίκεντρο της διάσκεψης για το κλίμα, στο Βερολίνο, βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ρόλο της Γερμανίας και της Ε.Ε. αναλύει ο επικεφαλής της Greenpeace για το κλίμα Mάρτιν Κάιζερ.

Η Γερμανία φιλοξενεί στις 14 και 15 Ιουλίου τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως ως «Διάλογος του Πέτερσμπεργκ». Το θέμα της φετινής διάσκεψης είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή: «Αντιμετωπίζοντας την επείγουσα πρόκληση – επιταχύνοντας τη συμβολή του καθενός».

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για τη λήψη άμεσων μέτρων για την κλιματική αλλαγή, κομβικής σημασίας θεωρείται ο ρόλος που καλείται να αναλάβει η Γερμανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Greenpeace για το κλίμα Μάρτιν Κάιζερ.

«Η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή και προς το παρόν το γεγονός αυτό προκαλεί απογοήτευση. Η Γερμανία, η οποία ήταν ‘πρωταθλήτρια’ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει πλέον μια κυβέρνηση που δίνει άδειες για εξόρυξη λιγνίτη, δεν περιορίζει τις εκπομπές ρύπων από μονάδες καύσης άνθρακα και γενικότερα είναι σιωπηρή αναφορικά με την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση στον τομέα του Συστήματος Εμπορίας των Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων», εκτιμά ο κ. Κάιζερ.

Ο επικεφαλής της Greenpeace σε θέματα κλιματικής αλλαγής εκτιμά ειδικότερα ότι η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς είχε δημιουργήσει στην αρχή της θητείας της μεγάλες προσδοκίες, αλλά σήμερα βρίσκεται σε μια θέση υπεράσπισης των υπεσχημένων, ενώ παράλληλα πρέπει να πείσει τη καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος. Το πρόβλημα έγκειται όμως στο ότι ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ακόμη εν μέρει τη βιομηχανία άνθρακα, παρά το γεγονός ότι «το μέλλον ανήκει 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ενεργειακή αυτονομία και ανανεώσιμες πηγές

Για τον Μάρτιν Κάιζερ, η κρίση στην Ουκρανία έδειξε επίσης ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας είναι πρωταρχικής σημασίας όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για το σύνολο της Ε.Ε.

«Είναι σαφές ότι αν θέλεις να είσαι ενεργειακά αυτόνομος πρέπει να επενδύσεις πολύ στις ανανεώσιμες πηγές και την ενεργειακή απόδοση. Οποιαδήποτε επένδυση σε άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια σημαίνει πως παραμένεις εξαρτημένος από τις εξαγωγές», αναφέρει ο Μ. Κάιζερ στην DW.

Μέχρι στιγμής, όμως, και οι ενέργειες της E.E. στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, μιας και δεν διακρίνονται από μεγάλους στόχους, αλλά αντίθετα από την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.

«Η Ευρώπη είναι μία απελπιστική περίπτωση. Οι νέοι επίτροποι θα πρέπει να αλλάξουν το πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή και να φέρουν τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία (…) ενώπιον ενός πιο φιλόδοξου πακέτου μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές, το κλίμα και την ενεργειακή απόδοση», εκτιμά ο κ. Κάιζερ.

Εν όψει μάλιστα της διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Περού, ο κ. Κάιζερ εκτιμά πως τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες θα πρέπει να συμβάλουν τα μέγιστα για την έμπρακτη στήριξη του «Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα» (Green Climate Fund) των Ηνωμένων Εθνών.

Ας σημειωθεί ότι το Ταμείο αυτό αποσκοπεί στη βοήθεια αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών αερίων. Για τον Κάιζερ το ζήτημα της χρηματοδότησης σχετικών προγραμμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Κεκλεισμένων των θυρών οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι το θέμα της χρηματοδότησης πρέπει να διευθετηθεί φέτος. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Νότια Αφρική να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων.

«Περιμένουμε από τις πολιτικές ηγεσίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συμμετάσχουν στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα», υποστηρίζει ο Μάρτιν Κάιζερ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article