Νικ Μπάτλερ: Δεν είναι ανταγωνιστικό διεθνώς το ισραηλινό αέριο

Την άποψη ότι το ισραηλινό αέριο δεν μπορεί να εξαχθεί όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή διατύπωσε ο γνωστός Βρετανός ενεργειακός αναλυτής, Νικ Μπάτλερ, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και πρώην αντιπρόεδρος στρατηγικής της ΒΡ.

Ο Μπάτλερ, ο οποίος αρθρογραφεί στους Financial Times, τόνισε μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Globes ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της αν θέλει να προχωρήσουν οι εξαγωγές. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ήταν πολύ επιφυλακτική.

Φέρθηκε σαν ερασιτέχνης όσον αφορά το αέριο και πίστεψε τους παραγωγούς όταν είπαν ότι μπορεί να εξαχθεί. Η πραγματικότητα όμως απέδειξε το αντίθετο. Για αυτό είναι καιρός να πάρει η κυβέρνηση τα πράγματα στα χέρια της», τόνισε.
Αναφορικά με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει οι εταιρείες του Ταμάρ και του Λεβιάθαν για εξαγωγή του αερίου μέσω της Αιγύπτου, ο Μπάτλερ δήλωσε ότι «οι επιλογές αυτές είναι πολύ περίπλοκες, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά. Η εξαγωγή του LNG είναι ακριβή υπόθεση. Το ισραηλινό αέριο δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό απέναντι σε αυτό άλλων χωρών. Το περισσότερο κόστος του LNG αφορά την μεταφορά του. Προκειμένου να εξάγει το Ισραήλ αέριο στην Άπω Ανατολή, το πλοίο θα πρέπει να περάσει είτε από το Σουέζ, είτε γύρω από την Αφρική. Σε κάθε περίπτωση, τα κόστη θα είναι υψηλά. Το ισραηλινό αέριο θα πρέπει να ανταγωνιστέι με το αέριο της Ανατολικής Αφρικής, της Ινδονησίας, του Κατάρ, του Τουρκμενιστάν και της Αυστραλίας και θα είναι η πιο ακριβή επιλογή από όλες».

Όσον αφορά τις εξαγωγές μέσω αγωγού προς τις γειτονικές χώρες, ο Μπάτλερ πιστεύει ότι «η Ιορδανία δεν χρειάζεται πολύ αέριο και η εξαγωγή προς την Αίγυπτο και την Τουρκία εμπεριέχει πολιτικούς κινδύνους, τους οποίους γνωρίζετε. Το ισραηλινό αέριο μπορεί να γίνει μοχλός για την ανάπτυξη στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με όλα τα πολιτικά οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εξάγει αέριο στην Ιορδανία και τους Παλαιστίνιους, θα είναι για πολιτικούς λόγους».

Ο ίδιος προτείνει να θέσει η κυβέρνηση την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς αερίου στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Οι διαθέσιμες ποσότητες αρκούν για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες για 75 χρόνια, τη στιγμή που το 55-60% του ηλεκτρισμού στο Ισραήλ παράγεται με αέριο σήμερα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Ο Μπάτλερ θεωρεί ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 90%, ενώ τα αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καύσιμο κίνησης και θέρμανσης.

You may also like...