15 C
Athens
29 March - 2024

Στη Μαδρίτη ο Κ. Χατζηδάκης-Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ελλάδας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Must read

Στη Μαδρίτη μεταβαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 25ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα.

   Η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, με σκοπό τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες οι χώρες να δεσμευθούν σε πιο φιλόδοξους εθνικούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, σύμφωνα με τις επιταγές και τους στόχους τους Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Η φετινή Διάσκεψη είναι η 25η.

   Στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης της Μαδρίτης, το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνουν ειδική εκδήλωση, με τίτλο «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά», ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Κ. Μητσοτάκη, που είχε ανακοινώσει στην ομιλία του στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διοργάνωση διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής στην Αθήνα για το θέμα αυτό σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020.

   Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι υπουργοί ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, και Πολιτισμού δρ. Λ. Μενδώνη, ο εκπρόσωπος της χώρας για την Κλιματική Αλλαγή, ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός, ο καθηγητής Κ. Καρτάλης, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου δρ. Yasmine Fouad και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, της UNESCO, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDSN).

   Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή, και τον επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, δρ. Hoesung Lee.

   Ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει και σε εκδήλωση του Powering Past Coal Alliance -πρωτοβουλία του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου- στην οποία θα ανακοινώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή συμμαχία για τη μετάβαση στην εποχή μετά τον άνθρακα.

   Τέλος, θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρείας Repsol, που έχει αποκτήσει δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. 

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article