17.1 C
Athens
29 March - 2024

Τα ενεργειακά κοιτάσματα ανεβάζουν στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Οι εταίροι που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Λεβιάθαν έχουν καταρτίσει πλέον το προσχέδιο για το πώς θα γίνουν οι εξαγωγές από το γιγαντιαίο ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου. Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2018 και μετά, πλημμυρίζοντας την αγορά με το 40% από τα συνολικά 21 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 

Η Noble Energy, η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών που αποτελεί τον βασικό κορμό της κοινοπραξίας του Λεβιάθαν, αναμένεται να συμπεριλάβει στην πρότασή της τις πρόσφατες συμφωνίες με περιφερειακά κράτη για την τροφοδοσία τους με αέριο. 

Η πρώτη από αυτές τις συμφωνίες αφορά στην παροχή αερίου προς την Ιορδανία. Το Αμμάν έχει πλέον αυξημένες ανάγκες καθώς η τροφοδοσία από την Αίγυπτο έχει σταματήσει. Ήδη, η Noble Energy έχει υπογράψει προσύμφωνο (Letter of Intent) με την κρατική εταιρεία National Electric Power της Ιορδανίας – μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η ίδια η Αίγυπτος, η οποία έκανε σοβαρά λάθη στην εκτίμηση των δικών της αναγκών σε φυσικό αέριο, βρίσκεται πλέον και η ίδια σε μεγάλη ανάγκη για τροφοδοσία από εναλλακτικές πηγές. Το Λεβιάθαν μπορεί λοιπόν να καλύψει και τις δικές της ανάγκες. Οι εταίροι της κοινοπραξίας π[ου εκμεταλλεύεται το κοίτασμα προχώρησαν άλλωστε πρόσφατα σε συνομιλίες με τον βρετανικό όμιλο BG, ο οποίος και διαχειρίζεται σταθμούς φυσικού αερίου στο Ίντκου της Αιγύπτου.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτές οι συνεργασίες θα μεταβάλλουν τη δυναμική σε θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Και τούτο διότι παρά τις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, οι πολιτικές σχέσεις των κρατών της περιοχής παραμένουν επιβαρημένες από χρόνια εντάσεων, διαφορών και τριβών. 

Βαριά ρίχνει επίσης τη σκιά της στις περιφερειακές σχέσεις η ανεπίλυτη ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Επιπλέον, οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας παραμένουν παγωμένες και το σενάριο για ένα αγωγό που θα συνδέει το Λεβιάθαν με το τουρκικό σύστημα φυσικού αερίου μοιάζει πολύ μακρινό. Αν προσθέσει κανείς και τη νέα ένταση στις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το «γεωπολιτικό θερμόμετρο» παραμένει «στο κόκκινο».  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article