20.2 C
Athens
25 April - 2024

Προβλέπουν τη σκόνη της Σαχάρας και κερδίζουν ενέργεια

Must read

Η σκόνη από τη Σαχάρα είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε τα αυτοκίνητά μας καλυμμένα ολοκληρωτικά από αυτήν. Τα σύννεφα σκόνης από την αφρικανική έρημο ταξιδεύουν χάρις στους δυνατούς ανέμους και προκαλούν πολύ συχνά αναπνευστικά προβλήματα στις ευαίσθητες κυρίως ομάδες του πληθυσμού.

Αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που επηρεάζεται από τη σκόνη της Σαχάρας. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ηλιακά κάτοπτρα που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μελέτης του Κλίματος και της Ατμοσφαιρικής Σύνθεσης MACC-II ενημερώνει τους διευθυντές των μονάδων παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο για τη συχνότητα εμφάνισης αυτού του σύννεφου σκόνης από την Αφρική.

Χάρις στο πρόγραμμα, μπορεί να ρυθμιστεί η παραγωγή ενέργειας, αλλά και να αποφασιστεί, από τα δεδομένα που συλλέγονται, που πρέπει να γίνουν τα καινούργια εργοστάσια. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκονται τα σωστά σημεία, όπου ο ήλιος λάμπει περισσότερο, κατά τη διάρκεια του έτους.

«Αυτό που αντικρίζουμε στα κάτοπτρά μας είναι σκόνη και αερολύματα από την έρημο. Είναι επιβλαβή για τις εγκαταστάσεις μας, γιατί μειώνουν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, επηρεάζοντας το γενικότερο σύστημα. Εάν γνωρίζουμε λίγες μέρες νωρίτερα ότι μια καταιγίδα τέτοιας σκόνης έρχεται, τότε θα αποθηκεύσουμε περισσότερη ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε τις μέρες όπου δεν θα υπάρχει αρκετή ηλιακή ακτινοβολία για να λειτουργήσει το σύστημα. Το αποθηκευμένο φορτίο δουλεύει αμέσως με συμπιεσμένο νερό. Υπάρχει δηλαδή ένα είδος μεγάλων δοχείων που αποθηκεύουν νερό με μεγάλη πίεση, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Όταν θελήσουμε να διοχετεύσουμε αυτή την ενέργεια, θα χρησιμοποιήσουμε τον ατμό που είναι παρών σ’ αυτά τα δοχεία για να ενεργοποιήσουμε τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού» δήλωσε ο Φλοράν Κασάρ, διευθυντής του προγράμματος Βιομηχανικών Κατασκευών της Μεσογείου.

Πώς μπορούμε όμως να προβλέψουμε τις διαθέσεις της σκόνης που μας έρχεται από τη Σαχάρα; Στο Πανεπιστήμιο Σοφία Αντίπολις, κοντά στην Νίκαια, ερευνητές από την εταιρία ηλιακής ενέργειας Τρανσβαλόρ μετρούν την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος.

Μεγάλες οθόνες παρακολουθούν τις κινήσεις της σκόνης της ερήμου, όπως αποτυπώνεται από τους δορυφόρους και μετά χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους που παρέχονται μέσα από το πρόγραμμα MACC-II, οι ερευνητές προβλέπουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η σκόνη.

«Σήμερα, οι μετεωρολογικές προγνώσεις έχουν προοδεύσει τόσο πολύ, ώστε μπορούμε να προβλέψουμε την κίνηση της σκόνης της ερήμου και τη μεταφορά της από τον άνεμο σε μεγάλο υψόμετρο, όπως καταγράφεται εδώ. Αυτά τα μοντέλα είναι αριθμητικά μοντέλα που τρέχουν σε πολύ δυνατούς υπολογιστές. Μας δίνουν την καθαρότητα της ατμόσφαιρας, καθώς αν υπάρχει πολλή σκόνη, αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο καθαρή. Μας προσφέρουν επίσης την πρόβλεψη του τι θα γίνει με αυτή τη σκόνη, πώς θα κινηθεί μέσα στις επόμενες τρεις, τέσσερις ή πέντε μέρες» εξήγησε ο Ετιέν Βέι, γενικός διευθυντής της Τρανσβαλόρ.

Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σκόνη της ερήμου εμποδίζει τον ήλιο να φτάσει στα κάτοπτρα, τα οποία επίσης λερώνονται. Γι’ αυτό το λόγο τα νέα συστήματα και μοντέλα θα βοηθήσουν αποτελεσματικά, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, την ηλιακή ενέργεια και να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη σκόνη της Σαχάρας.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article