17.7 C
Athens
29 March - 2024

Συμφωνία ΔΕΠΑ-ΕΤΕπ για χρηματοδότηση στην κατασκευή πλοίου τροφοδοσίας LNG

Must read

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου πλοίου τροφοδοσίας με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) για ναυτιλιακή χρήση (LNG bunkering vessel) με ποσό έως 20 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η ΔΕΠΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ για ένα πλοίο χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, το πρώτο αυτού του είδους στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα τροφοδοτείται από τη Ρεβυθούσα και θα ανεφοδιάζει πλοία στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, υποστηρίζοντας τη μετάβαση της ναυτιλίας σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, όπως επιτάσσουν οι νέοι αυστηρότεροι διεθνείς κανονισμοί.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Δ. Ξιφαράς και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Andrew McDowell, παρουσία του Προέδρου Δ.Σ. της ΔΕΠΑ κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε:

«Η νέα χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ – τον μεγαλύτερο επενδυτικό βραχίονα της Ευρώπης – αποτελεί μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Έρχεται ακόμη να στηρίξει μια κρίσιμη επένδυση στον τομέα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και η οποία συμβάλλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο.

Επιπλέον, πρόκειται για μια «πράσινη» επένδυση που ανοίγει τον δρόμο για πιο «καθαρές» και ανταγωνιστικές θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Η δανειακή σύμβαση έχει την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων – EFSI / Juncker Plan) και θα καλύπτει το 50% του κόστους κατασκευής του πλοίου. Για τη ναυπήγηση του πλοίου η ΔΕΠΑ έχει εξασφαλίσει επιπλέον 8,9 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueHubs που συντονίζει, με στόχο την επέκταση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις θαλάσσιες μεταφορές της Ανατολικής Μεσογείου.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Ξιφαράς δήλωσε:

«Το νέο πλοίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τροφοδοσίας, όχι μόνο του Πειραιά αλλά και των άλλων λιμανιών της Ελλάδας και αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στις προσπάθειες της ΔΕΠΑ να επεκτείνει τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα LNG.

Με στοχευμένες επενδύσεις σαν και αυτή, αλλά και πολυεπίπεδες διεθνείς συνεργασίες, η ΔΕΠΑ υποστηρίζει τόσο τα μεγάλα λιμάνια, όσο και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να περάσουν στην εποχή του LNG, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την Ελληνική ναυτιλία και τα λιμάνια της χώρας μας».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Andrew McDowell δήλωσε πως «η συνεργασία της ΕΤΕπ με τη ΔΕΠΑ στο πλαίσιο του έργου αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υποστήριξη του κοινού μας στόχου που είναι η προώθηση της πράσινης ναυτιλίας στα ελληνικά και διεθνή ύδατα. Το νέο πλοίο που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ θα προσφέρει ένα εναλλακτικό καύσιμο για τα πλοία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article