24.4 C
Athens
24 April - 2024

Γ. Φιλιόπουλος: Ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν πέραν της ενέργειας

Must read

«Η ενέργεια αποτελεί έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας για την συνεργασία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, η οποία όμως θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που προσφέρονται για αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες».

Αυτό επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση «Discover Azerbaijan», που συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ, τον Οργανισμό Enterprise Greece και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το πρώτο ενδεκάμηνο του 2019 σε 235 εκατ. ευρώ, έναντι 224,5 εκατ. για ολόκληρο το 2018. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών, για το ίδιο διάστημα, διαμορφώθηκε σε 8 εκατ. ευρώ. Οι αζέρικες εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 227 εκατ. ευρώ και αφορούν αποκλειστικά σε πετρέλαιο.

Σύντομα, με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ η Ελλάδα θα εισάγει και φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ που θα τροφοδοτεί τον αγωγό γεγονός που όπως τόνισε ο κ. Φιλιόπουλος, θα συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο. Υπογράμμισε ακόμη την προσήλωση της κυβέρνησης στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, και τη σημασία που έχει η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, ικανή να την μετατρέψει σε κόμβο εμπορίου, ενέργειας και μεταφορών μεταξύ τριών ηπείρων.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, σημείωσε ότι η χαμηλή ροή των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες δεν αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων. Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα των φαρμάκων, των πρώτων υλών και της αγροδιατροφής που καταλαμβάνουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων προς τη χώρα κατά τα τελευταία τρία έτη.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Azerbaijan Export & Investment Promotion Foundation – ΑzPromo, (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων) Fuad Panahhov παρουσίασε το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Αζερμπαϊτζάν και τις δυνατότητες που παρουσιάζει για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Όπως είπε, η έως τώρα διμερής οικονομική συνεργασία επικεντρώνεται κυρίως στον ενεργειακό τομέα.  Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, συσκευασιών, χημικών, όπως επίσης και στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Όπως τονίστηκε άλλωστε στην εκδήλωση, στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι να αναπτυχθούν οι εκτός υδρογονανθράκων τομείς της οικονομίας τουλάχιστον στο 50% του ΑΕΠ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article