15.8 C
Athens
19 April - 2024

Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική εξαγγελία απολιγνιτοποίησης

Must read

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας», κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

   Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πρόχειρη και στείρα επικοινωνιακή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, την απουσία σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών της χώρας που υποκρύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «το πραγματικό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός “πράσινου” προσωπείου για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους [..] δεν είναι άλλο από την επιλογή υποκατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, με ιδιωτικές μονάδες εισαγόμενου καυσίμου με σημαντικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2030».

    Τονίζουν ακόμη, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαμορφώνει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, μόνο βάσει ιδιωτικών συμφερόντων, στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, με αποτέλεσμα ο ενεργειακός σχεδιασμός, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας να αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να τους ενημερώσει σε ποιες μελέτες επιπτώσεων και ανάπτυξης της χώρας βασίστηκε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, ποιες οι επιπτώσεις της εξαγγελίας αυτής στο Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο είναι το περιεχόμενο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ολοκληρωμένου και διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα και χρηματοδότηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης, και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση της Ελλάδας στην αρχική ανακοίνωση της ΕΕ για την κατανομής πόρων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article