24.7 C
Athens
29 March - 2024

Συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Must read

Oι χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) συμφώνησαν σήμερα να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω της έξαρσης του κοροναϊού, με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει και η Ρωσία την παραγωγή της, δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε 0,6% προς τα 51,50 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση αυτή.

Η Σαουδική Αραβία είχε προτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και τη διατήρηση των υφιστάμενων περικοπών της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που λήγουν αυτό τον μήνα, έως το τέλος του 2020. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, και άλλα μέλη του δεν έχουν ακόμη τη στήριξη της Ρωσίας για τη συμφωνία αυτή. Έως τώρα, η Μόσχα έχει δείξει ότι θα στηρίξει την επέκταση των υφιστάμενων περικοπών αλλά όχι μία μεγαλύτερη μείωση. Η Μόσχα είχε δείξει απροθυμία κατά το παρελθόν, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων (για μείωση της παραγωγής), αλλά συμφωνούσε την τελευταία στιγμή. Πηγές του ΟΠΕΚ διαμήνυαν ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη ήταν δυσκολότερες από πριν.

Η μείωση φέτος των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 20% έχει κάνει δύσκολο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των χωρών του ΟΠΕΚ, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις σημερινές τιμές. Αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφασίσουν την απόσυρση επιπλέον 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά, η συνολική μείωση της παραγωγής τους θα ανερχόταν σε 3,6 εκατ. βαρέλια ή περίπου το 3,6% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Τετάρτη, αλλά θα επανέλθει στη Βιένη αύριο για τη διευρυμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.

Η ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί πολύ από την έξαρση του κοροναϊού. Οι αρχικές προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης αργού το 2020 έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, καθώς η λειτουργία εργοστασίων, τα ταξίδια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν περικοπεί από μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article