17.1 C
Athens
29 March - 2024

Κων.Αραβώσης στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες: Κομβικό στοιχείο της πράσινης ατζέντας του ΥΠΕΝ, η μετάβαση στην κυκλική οικονομία

Must read

«Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί κομβικό στοιχείο της πράσινης ατζέντας του ΥΠΕΝ, καθώς και της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας συνολικά», διεμήνυσε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

   Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε ότι η χώρα μας, δια του πρωθυπουργού, στηρίζει θερμά τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και υπενθύμισε τη δέσμευσή του για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028.

   Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, επίτροπο Φρανς Τίμερμανς, καθώς και με τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Γερμανίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Μάλτας.

   «Η Ελλάδα υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει την ανάληψη άμεσων ενεργειών και τη θέσπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων, υπό τον συντονισμό ειδικού διυπουργικού οργάνου, του Εθνικού Συμβουλίου για την Κυκλική Οικονομία» τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Αραβώσης.

   Όπως επισήμανε, «η χώρα μας, στο πλαίσιο του στόχου να γίνει η Ευρώπη η πρώτη πράσινη ήπειρος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα εργαστεί και θα συνεργαστεί με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεισφορά της στην επίτευξη των κοινών στόχων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

   Επιπλέον, ο κ. Αραβώσης συμμετείχε σε συνάντηση που οργάνωσε η κροατική Προεδρία, παρουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων για θέματα της νομοθεσίας για τα ύδατα, της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα. Μιλώντας στην ενότητα για τα ύδατα τόνισε: «Βασική πρόκληση αποτελεί η υλοποίηση των σχετικών οδηγιών, καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διευκόλυνσης σε ενωσιακό επίπεδο, μέσω του οποίου θα ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, η έρευνα, η καινοτομία και η εξεύρεση λύσεων, με προσανατολισμό στη φύση (natural based solutions)». 

   Τέλος, ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τα Πλαστικά (European Plastics Pact).

   Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα Πλαστικά και έχει δεσμευθεί ότι θα ενσωματώσει την Οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης στο εθνικό δίκαιο, έως τον Ιούνιο του 2020.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article