20.4 C
Athens
28 March - 2024

Κ.Χατζηδάκης: Έχουμε κάνει ρυθμίσεις ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα

Must read

Η κυβέρνηση έχει κάνει ρυθμίσεις ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, με φυσικό αέριο και με υγρά καύσιμα, όποιο σενάριο και να επικρατήσει, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, συνέστησε: «Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για όλες τις προβλέψεις, και για τις αισιόδοξες και για τις πολύ απαισιόδοξες».

«Πάρτε για παράδειγμα, είπε, τα μνημόνια. Ποιος φανταζόταν το 2010 ότι θα είχαμε τα μνημόνια καμιά δεκαριά χρόνια στη χώρα και με αυτές τις δυσμενείς συνέπειες; Έχει σημασία πώς χειρίζεται κανείς τις κρίσεις. Και εδώ έχουν σημασία τόσο η στάση της κυβέρνησης όσο και η στάση των πολιτών. Στη δική μας περίπτωση ειδικά, στην Ελλάδα, έχουμε την ατυχία, όχι μόνον επειδή ήμασταν σε κρίση τόσα χρόνια – και τώρα πηγαίναμε να βγούμε-, αλλά και επειδή η οικονομία μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο κλάδους που πλήττονται πολύ. Έχουν γνώση οι φύλακες και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται και ακόμη παραπάνω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν υπήρξε τόσο μεγάλη κρίση και τόσος μεγάλος φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο κοινωνικο-οικονομικό. «Είμαστε σε πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, πρόσθεσε, χρειάζεται πρώτον συνεργασία και συντονισμός των κυβερνήσεων όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεύτερον χρειάζεται συνεργασία και από την πλευρά όλων των πολιτών, παγκόσμια. Αυτή είναι η δυσκολία της άσκησης αυτής».

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι πρέπει πάση θυσία να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, με φυσικό αέριο και με υγρά καύσιμα. «Πρέπει να μείνει ανοιχτή η ΔΕΗ, ανοιχτός ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ανοιχτά τα διυλιστήρια, ανοιχτή η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ. Και θα μείνουν φυσικά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεννοήσεις εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν ρυθμίσεις σε όλες τις εταιρίες, διοικητικές, λειτουργικές, χωροταξικές που επιτρέπουν να γίνεται ομαλή τροφοδότηση της αγοράς. Το υπουργείο εγγυάται ότι στους 3 τομείς που ανέφερα -ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, υγρά καύσιμα- ό,τι και να γίνει, όποιο σενάριο και να επικρατήσει, η χώρα θα μείνει όρθια».

Τέλος για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ευελιξίας που έχει μετά τις αποφάσεις από το Eurogroup. «Το θέμα είναι να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα αντέχει και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Δεν είναι η ώρα για επιπολαιότητα και για τζάμπα μαγκιές. Πειθαρχία απαιτείται. Ο πόλεμος για τον οποίον μίλησα δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε. Το ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έδρασε δυναμικά από την αρχή και λειτουργεί συντονισμένα μαζί και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι αυτήν την ώρα ένα πλεονέκτημα για τη χώρα. Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης ότι δεν έχουμε ακρότητες από την αντιπολίτευση και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article