16.4 C
Athens
29 March - 2024

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση κερδών κατά 14,9% το 2019

Must read

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική – η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία».

   Αυτά μεταξύ άλλων επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γιώργος Περιστέρης σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2019. «Παραμένουμε, πρόσθεσε, αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται στη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα».

   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν:

   -Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ, έναντι 292,1 εκατ. ευρώ το περσινό έτος, αυξημένες κατά 2,4%.

   -Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ανήλθε σε 182,0 εκατ. ευρώ, έναντι 167,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένη κατά 8,4%.

   -Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 69,6 εκατ. ευρώ έναντι 62,4 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 11,5%. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 14,9%, κυρίως λόγω της απόδοσης των έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, αλλά και λόγω κερδών από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

   Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2019 διαμορφώθηκε στα 716 εκατ. ευρώ έναντι 711 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένη κατά 5 εκατ. ευρώ, λόγω της επέκτασης του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου.

   Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φτάνει τα 1.938 MW ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του ανέρχεται σήμερα σε 1.390 MW, καθώς ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Κεντροανατολική Ευρώπη.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article