Νέα πυρηνική μονάδα έθεσε σε λειτουργία η Βόρεια Κορέα

Μια νέα πυρηνική εγκατάσταση με την οποία θα μπορούσε να διπλασιάσει την ικανότητά της στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου έθεσε σε λειτουργία η Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που η διεθνής κοινότητας εντείνει τις πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ, με τη μορφή κυρώσεων μέσω του ΟΗΕ, ώστε να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Έχουμε ανακαλύψει ότι το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και είναι τώρα σε λειτουργία» μετέδωσε η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Joongang Ilbo επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος χειρίζεται θέματα πληροφοριών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα εικόνες που πάρθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με κάμερες που έχουν αισθητήρες θερμότητας αποκάλυψαν σημάδια λειτουργίας των συσκευών φυγοκέντρησης μέσα στο εργοστάσιο, όπως ανέφερε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας το οποίο είναι επιφορτισμένο με τις διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, δεν σχολίασε τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Η νέα πυρηνική εγκατάσταση ενισχύει την ικανότητα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων καθώς όπως πιστεύεται το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια του να δημιουργήσει ατομική βόμβα, πραγματοποιώντας τρεις δομικές. Ωστόσο, δεν έχει διαθέτει ακόμη την τεχνολογία για την κατασκευή πυραυλικής πυρηνικής κεφαλής. Ο στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα δήλωσε πάντως ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βαλλιστικό πύραυλο αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

 

You may also like...