17.1 C
Athens
29 March - 2024

H Ελλάδα στους φιναλίστ των ευρωπαϊκών βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας

Must read

Με ένα καινοτόμο έργο, που δραστηριοποιείται σε θέματα πράσινης ενέργειας, διαγωνίστηκε η χώρα μας στα ευρωπαϊκά βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας.

Στην κατηγορία της καινοτομίας, το έργο Οδικοί Χάρτες Ανακαίνισης Διακριτού Κτιρίου (Individual Building Renovation Roadmaps, iBRoad, που διαγωνίστηκε υπό τον συντονισμό ελληνικής ομάδας, συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αναπτύξουν εξατομικευμένα και έξυπνα χρηματοοικονομικά και ενεργειακώς αποδοτικά σχέδια για την ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-30 ετών), καθώς με ορίζοντα το 2050, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών του άνθρακα στον κτιριακό τομέα.

«Κάθε έργο ανακαίνισης εξετάζει συγκεκριμένα προβλήματα και απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένες λύσεις. Με το iBRoad καθίσταται δυνατή η σταδιακή βελτίωση ενός κτιρίου. Με τα εργαλεία του iBRoad ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει το τι θέλει να αλλάξει στο σπίτι του, πότε να το κάνει, αλλά και πώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, με τρόπο φιλικό για το κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Δεληγιάννης, συντονιστής του έργου iBRoad και συνιδρυτής της Ομάδας Σύμπραξις, που συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Για την εκδήλωση της βράβευσης, κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών.

Φέτος, οι εννιά επικρατέστεροι υποψήφιοι αναμετρήθηκαν σε τρεις κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι, ενώ μία νέα κατηγορία αναγνώρισε τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.

Τέλος, ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δόθηκε σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που υλοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.

Τα βραβεία εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), η οποία λαμβάνει χώρα από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2020. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας. Φέτος η διοργάνωση διεξάγεται ηλεκτρονικά και είναι διαδραστική, με θέμα: «Πέρα από την κρίση: καθαρή ενέργεια για μια πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη». 

Πηγή: ΑΠΕ

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article