19 C
Athens
19 April - 2024

Συζήτηση για την «Πράσινη Συμφωνία» στην Ευρώπη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Must read

Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αναφορικά με τις φιλόδοξες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη ενεργειακή μετάβαση των κρατών – μελών αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
 
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, υπογράμμισε ότι η “Πράσινη Συμφωνία” έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τώρα που αποφασίστηκε, μετά την πανδημία, σε σχέση με πριν. Αναφορικά με την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας προς κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι το Ταμείο αφορά μεν τα κράτη – μέλη της ΕΕ, ωστόσο οι εμπειρίες από τη μετάβαση θα πρέπει να οδηγήσουν σε συνεργασία με τις χώρες της εν λόγω περιοχής. “Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γι’ αυτές” τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ διευκρίνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες της ΕΕ. “Η μετάβαση σε βιώσιμη οικονομία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από την τωρινή Οικονομία”, συμπλήρωσε.
 
“Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τη συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα παρουσιάζει εκπληκτικές ευκαιρίες – είναι σίγουρη επένδυση” είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ο ίδιος τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ. “Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία. Η περίοδος μετάβασης από ορυκτά καύσιμα σε ΑΠΕ θα είναι πολύ σύντομη και θα υπάρξει βεβαίως οικονομική βοήθεια κατά τη μετάβαση αυτή” διευκρίνισε.
 
“Οι ΗΠΑ έχουν επανέλθει μετά την Τραμπ εποχή. Παρόλο που η τότε κυβέρνηση αρνιόταν την κλιματική αλλαγή και βγήκε από το Σύμφωνο των Παρισίων, σε επίπεδο Πολιτειών και εταιρειών κινούνταν προς πιο “πράσινες” πρακτικές. Δεν χάθηκαν εντελώς τα τέσσερα αυτά χρόνια”, πρόσθεσε σχετικά.
 
Ο Frans Timmermans αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις της Κίνας και της Ρωσίας. “Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγή δεν είναι κάτι που λ.χ. η Κίνα πρέπει να το κάνει για τους άλλους, αλλά για την ίδια. Και στην περίπτωση της Ρωσίας πρέπει να “χτυπάμε το καμπανάκι” γιατί μοιραζόμαστε την ίδια ήπειρο. Μια σταθερή Ρωσία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης από ότι μια ασταθής και μη εύρωστη Ρωσία”.
 
Στο τέλος της ομιλίας του, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε με νόημα: “Το υδρογόνο πλέον είναι σαν ο ροκ σταρ στο χώρο της ενέργειας, όλοι θέλουν να συμμετέχουν”.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article