20.1 C
Athens
25 April - 2024

Ξεκινά ο μηχανισμός διάθεσης λιγνιτικών πακέτων

Must read

ην άμεση εκκίνηση του μηχανισμού διάθεσης λιγνιτικών πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ συμφώνησαν χθες ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μ. Βερστάγκερ. Η διάθεση θα γίνει μέσω του ενεργειακού χρηματιστηρίου και θα αξιοποιηθεί η προθεσμιακή αγορά του target model.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό για τα διμερή συμβόλαια βιομηχανίας και ΑΠΕ, η κ. Βερστάγκερ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιδοτείται το κόστος της εξισορρόπησης, αλλά αντίθετα θα πρέπει ο μηχανισμός να είναι αντίστοιχος με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Η Ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει το σχήμα προς έγκριση από την ΕΕ εντός του Ιουνίου. 

Εντός του Ιουνίου, εξάλλου, αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση και το σχήμα ενίσχυσης για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. 

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, η αντιπρόεδρος της ΕΕ ζήτησε από την ελληνική πλευρά να καταθέσει νέα πρόταση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν διαφοροποιηθεί, να έχει προηγηθεί το market reform και τέλος να περιλαμβάνουν διαγωνιστικές διαδικασίες. Η προσαρμογή του σχήματος της στρατηγικής εφεδρείας θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της ανάγκης για ενίσχυση της ΔΕΗ ενδέχεται να εξεταστεί και άλλο πιο άμεσο σχήμα στήριξης της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη DGEner. 

Επίσης μια σημαντική παράμετρος του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας που ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά της κ. Βερστάγκερ είναι ότι ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας δεν μπορεί να συμπίπτει χρονικά με το μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος CRM. 

Τέλος σε ό,τι αφορά την αποζημίωση που ζήτησε η χώρα μας για την αποκατάσταση των λιγνιτικών εδαφών από πλευράς ΔΕΗ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article