21.1 C
Athens
25 April - 2024

«Ανακάμπτουν» οι ρύποι, σχεδόν σε επίπεδα 2019

Must read

Προσωρινή ήταν, όπως φαίνεται, η μείωση των ρύπων το 2020, καθώς εφέτος αναμένεται άνοδος-ρεκόρ. Οι ρύποι θα επιστρέψουν σε επίπεδα περίπου ίδια με του 2019, καθώς, παρά τις εξαγγελίες περί «πράσινης ανάκαμψης», πολλές χώρες βασίζονται σε ρυπογόνες βιομηχανίες.

Με βάση στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η αύξηση ρύπων που αναμένεται να καταγραφεί το 2021 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα από εκείνη που σημειώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2010. Σε καθαρούς αριθμούς, οι ρύποι αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. τόνους εντός του 2021, φθάνοντας τα 33 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό, τη στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα οφείλει να μειώσει ταχύτατα τις εκπομπές ρύπων, προκειμένου να μην υπερβούν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα επίπεδα συναγερμού και να μην επηρεάσουν με καταστροφικό τρόπο το κλίμα του πλανήτη.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συγκαλέσει σύνοδο ηγετών για το κλίμα, στην οποία θα λάβουν μέρος και οι ομόλογοί του της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας. «Αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν σαφή και άμεση δράση, διαθέτουμε τόσες οικονομικές τεχνολογίες παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε αυτή την απογοητευτική πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

Ενα από τα πιο απογοητευτικά στοιχεία της φετινής έκθεσης Global Energy Review, την οποία δημοσίευσε χθες η ΙΕΑ, είναι η αύξηση, έπειτα από χρόνια μείωσης, της κατανάλωσης άνθρακα. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ο άνθρακας σταδιακά εγκαταλείπεται, αλλά η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή νέων εργοστασίων καύσης άνθρακα, παράλληλα με την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η άνοδος, ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ καύσης άνθρακα που σημειώθηκε το 2014, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε να εγκαταλείπεται η τεχνολογία αυτή. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στα ορυχεία λιγνίτη των ΗΠΑ, το United Mine Workers of America, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφωνεί με την εγκατάλειψη του ορυκτού άνθρακα, εφόσον θεσπιστούν νέες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οικονομική βοήθεια προς όσους χάνουν τις δουλειές τους. Το συνδικάτο δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει «καθαρή» καύση άνθρακα, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής στον κατάλογο των αιτημάτων του.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή, οικονομολόγος Νίκολας Στερν, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη είναι μια «κρίσιμη, ιστορική ευκαιρία για τη στροφή σε λιγότερο ρυπογόνες τεχνολογίες».

Πηγή: kathimerini.gr

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article