ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το Ιράν θα κάνει τα απαραίτητα βήματα όσον αφορά τις πυρηνικές του δεσμεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη κάποια ένδειξη ότι το Ιράν θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να συμμορφωθεί με τις πυρηνικές δεσμεύσεις του έτσι ώστε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις εμπορικές κυρώσεις, αν και Ιρανός αξιωματούχος τον αντέκρουσε λέγοντας πως Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν πως πολύ δύσκολα ζητήματα παραμένουν.

Έμμεσες συνομιλίες διεξάγονται στη Βιέννη καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει ένα μονοπάτι προς τα εμπρός με το Ιράν, περιλαμβανομένου και του πώς η Τεχεράνη μπορεί να επανέλθει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις.

“Το Ιράν νομίζω γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να επανέλθει στη συμμόρφωση στην πυρηνική πλευρά, και αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη είναι αν το Ιράν είναι έτοιμο και πρόθυμο να λάβει μια απόφαση για να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Αυτό είναι το τεστ και δεν έχουμε ακόμη μια απάντηση”, είπε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή του δικτύου ABC News’ “This Week With George Stephanopoulos”.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία το 2018 υπό την προεδρία τότε του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ναυτιλιακού τομέα του Ιράν.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Τραμπ τον Ιανουάριο, έχει πει πως πιστεύει ότι το Ιράν εμπλέκεται σοβαρά στις συνομιλίες αλλά πως παραμένει ασαφές ποια βήματα θα κάνει πράγματι η Τεχεράνη προκειμένου να συμμορφωθεί με τη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

You may also like...