23.2 C
Athens
29 April - 2024

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από την πτώση του πετρελαίου

Must read

Ρεκόρ πτώσης σημειώνει η τιμή του πετρελαίου μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την προσφορά. 
 
Το θέμα είναι πολυσύνθετο σύμφωνα με τους αναλυτές καθώς η απόφαση ζημιώνει ακόμα και τα ίδια μέλη του Οργανισμού-όχι όλα- ενώ επιφέρει τεράστιο οικονομικό χτύπημα τόσο στη Ρωσία όσο και στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά. 
 
Σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση του ΟΠΕΚ ελήφθη για να «περιθωριοποιήσει» ορισμένους παραγωγούς στις ΗΠΑ. 
 
Ο ΟΠΕΚ διατήρησε το πλαφόν της παραγωγής του σταθερό κατά τη χθεσινή σύνοδο στη Βιέννη, παρά τις εκκλήσεις της Βενεζουέλας για μείωση της παραγωγής.
 
Και στους ίδιους τους κόλπους του ΟΠΕΚ υπάρχουν χώρες δύο ταχυτήτων. Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι τα ισχυρά μέλη τα οποία θέλουν να έχουν μία σταθερή παραγωγή, κρατώντας χαμηλά τις τιμές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Βενεζουέλα, Νιγηρία, Ιράν, Ιράκ και Εκουαδόρ που πλήττονται από τη μείωση της τιμής και αποκτούν υψηλές απώλειες στα κρατικά έσοδα. 
 
Και μπορεί οι ισχυροί πετρελαϊκοί παίκτες να θέλουν να πλήξουν την αμερικάνικη «περιθωριακή» αγορά ωστόσο ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι η Ρωσία. Με την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι προκαλούνται στη χώρα ετήσιες ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
 
Στους κερδισμένους ανήκουν οι εισαγωγείς χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα αλλά και η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article