21.1 C
Athens
26 April - 2024

OPEC: Οι δράσεις κερδοσκόπων οδήγησαν στην πτώση του πετρελαίου

Must read

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως η μη συνεργασία εκ μέρους παραγωγών εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι δράσεις κερδοσκόπων οδήγησαν στην πτώση της τιμής του πετρλαίου, αλλά τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι η αγορά θα βελτιωθεί, ενώ παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο ομόλογός του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ομιλία του στο Αμπού Ντάμπι, ο σαουδάραβας υπουργός Άλι αλ-Ναΐμι αρνήθηκε ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαδραμάτισαν ένα ρόλο στη διαμόρφωση της πετρελαϊκής πολιτικής του βασιλείου και δήλωσε πως η μείωση της τιμής δεν θα έχει “αξιοσημείωτη και μεγάλη” επίδραση στις οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας ή άλλων αραβικών χωρών.

“Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και άλλες χώρες επιδίωξαν να ισορροπήσουν την αγορά, αλλά η έλλειψη συνεργασίας από άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ και η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών και εικασιών οδήγησε στη συνέχιση της μείωσης των τιμών”, δήλωσε ο αλ-Ναΐμι.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σαουδάραβας υπουργός πρόσθεσε: “Τα περί συνωμοσίας από τη Σαουδική Αραβία για πολιτικούς λόγους … είναι αβάσιμα και δείχνουν έλλειψη κατανόησης”.

“Η πετρελαϊκή πολιτική του βασιλείου βασίζεται σε αυστηρά οικονομική βάση, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο”, δήλωσε ακόμη και τόνισε: “Είμαι πεπεισμένος πως η πετρελαϊκή αγορά θα βελτιωθεί”.

Κατά την ομιλία του στην ίδια διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι υποστήριξε επίσης πως ο σημαντικότερος λόγος για την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η “ανεύθυνη” προσφορά εκ μέρους παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ.

“Ο κόσμος παρακολουθεί μια μεγάλη πτώση στις τιμές η οποία δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος … Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η ανεύθυνη παραγωγή μερικών παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ”.

Ο Μαζρούι δήλωσε ακόμη πως η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή του ήταν ορθή. “Ήταν μια ορθή και στρατηγική απόφαση. Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι για την ορθότητα της τελευταίας απόφασης του ΟΠΕΚ”, τόνισε.

Στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης, ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Άντελ Αμπντέλ Μάχντι δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για μια έκτακτη σύνοδο του ΟΠΕΚ, αλλά πρόσθεσε πως “θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε” αν η απόφαση του οργανισμού να κρατήσει σταθερή την παραγωγή του ήταν η σωστή.

Ο ιρακινός υπουργός πρόσθεσε πως βλέπει τις τιμές να σταθεροποιούνται στα σημερινά επίπεδα των περίπου 60 δολαρίων το βαρέλι.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article