21.7 C
Athens
28 April - 2024

Γιατί παγώνει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η σοβαρή πιθανότητα «παγώματος» της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» με την αιτιολογία της δημιουργίας καρτέλ από τις εταιρείες Noble Energy και Delek, που αποτελούν την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τόσο το «Λεβιάθαν» όσο και το μικρότερο «Ταμάρ», έχει προκαλέσει σεισμό στο Ισραήλ, καθώς και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Ήδη, η Γενική Διευθύντρια του ισραηλινού υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων Όρνα ΧόζμανΜπεσόρ, απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Νταβίντ Γκίλο, με την οποία επισημαίνει ότι μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει «αξιοσημείωτη και θεμελιώδη ζημιά στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ».

Όπως έγραψε και η γνωστή ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν δέχεται να εγκρίνει το διάταγμα ανάπτυξης του «Λεβιάθαν» από τις δύο εταιρείες. Ο λόγος είναι ότι εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση δεν θα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ανταγωνισμού, ενώ ο Γκίλο επισημαίνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό και όχι να αγωνιά αν θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα.

Ο Γκίλο είχε αρχίσει να εκφράζει τον προβληματισμό του για πρακτικές καρτέλ στον ισραηλινό ενεργειακό τομέα ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο κοίτασμα «Ταμάρ» – που ήδη αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ. Από τότε είχαν αρχίσει να ακούγονται κριτικές φωνές για τις υπερβολικές τιμές που χρέωναν η Noble Energy και η Delek

Ωστόσο και πέραν του αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ισραήλ έχει δίκιο ή άδικο, οι συνέπειες της απόφασής της μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Και αυτό διότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξαγωγική πολιτική του Ισραήλ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πώληση φυσικού αερίου από το «Λεβιάθαν» στην Ιορδανία, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στην Αίγυπτο. 

Η Χόζμαν – Μπεσόρ εκτιμά, στην επιστολή της, ότι θα προκαλείτο σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας ως παρόχου αερίου και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νομικές αγωγές εναντίον του κράτους του Ισραήλ για αθέτηση υποχρεώσεων. Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοείται ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τόσο τους κυπριακούς όσο και τους ελληνικούς σχεδιασμούς για τη μεταφορά αερίου, είτε μέσω LNG είτε μέσω κατασκευής του, ούτως ή άλλως, δύσκολου αγωγού East Med.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article