16.6 C
Athens
18 May - 2024

Σε «στενό μαρκάρισμα» οι Ρώσοι ολιγάρχες

Must read

Λίγα 24ωρα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η έρευνα του FBI δίνει έντονο ελληνικό άρωμα στις επερχόμενες σκληρές κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Η σύλληψη του Αμερικανού τηλεοπτικού παραγωγού του FOX Τζακ Χάνικ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας ακουμπά και την Ελλάδα, καθώς ο Χάνικ πρωτοστάτησε στο στήσιμο αντίστοιχου τηλεοπτικού δικτύου και στη χώρα μας το 2015 με χρήματα του Ρώσου μεγιστάνα και πολύ στενού φίλου του Βλαντιμιρ Πούτιν, Κονστανίν Μαλοφέγιεφ.

«Οι κυρώσεις στο παρελθόν είχαν επικριθεί από διάφορους αναλυτές ως αναποτελεσματικές. Αυτή τη φορά διαψεύδονται, είναι πιο καίριες και έχουν προκαλέσει σοβαρό κλυδωνισμό στην ρωσική οικονομία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης.

Οι γενικές διευθύνσεις έχουν πάρει φωτιά στις Βρυξέλλες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις τώρα να στρέφονται και κατά φυσικών προσώπων που συνδέονται με τον Πούτιν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Αυτές οι κυρώσεις είναι σχεδιασμένες ακριβώς για να τους αφορούν, ακριβώς για να τους δαγκώσουν»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπερπολυτελείς θαλαμηγοί, βίλες εκατομμυρίων, κινητή και ακίνητη περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα στα χέρια της Δύσης, με τους Ρώσους ολιγάρχες να χάνουν τον ύπνο τους.

Το χορό των κατασχέσεων άνοιξαν πρώτοι οι Αμερικανοί, βάζοντας στο στόχαστρό τους πρώτα απ’ όλους τον αντ’ αυτου του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ ενώ στη λίστα ακολουθούν πολυεκατομμυριούχοι όπως οι Ουσμάνοφ, Τοκάρεφ και Πριγκόζιν.

Η πολυτελής θαλαμηγός Dilibar, 156 μέτρων και αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκει στον Ουσμάνοφ, στενό φίλου του Πούτιν, με περιουσία που ξεπερνά το ποσό των 14,3 δισεκατομμυρία δολάρια.

«Συντασσόμαστε με την ΕΕ για να βρούμε και να κατασχέσουμε τις θαλαμηγούς τους, τα πολυτελή διαμερίσματα τους και τα ιδιωτικά τους τζετ. Ερχόμαστε να βρούμε τα κλεμμένα σας!», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ κλείνουν τις πόρτες τους σε ακόμη 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους ενώ πληθαίνουν και οι φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και στην Ευρώπη για κυρώσεις και στην ενέργεια σφραγίζοντας τη στρόφιγγα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και κατά συνέπεια και τις ροές συναλλάγματος προς τις ρωσικές τράπεζες.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article