21.6 C
Athens
16 May - 2024

Πόσο κοστίζει το ταξίδι από Πάτρα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Must read

Οι τιμές στα καύσιμα έχουν ξεφύγει το τελευταίο διάστημα και πλέον οι μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με ΙΧ είναι… πολυτέλεια.

Μπορεί να πλέον να συμφέρει περισσότερο… το αεροπλάνο.

Πάτρα – Αθήνα σχεδόν 100 ευρώ

Σε πολυτέλεια τείνουν να μετατραπούν οι μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο, λόγω του άλματος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στις τιμές των καυσίμων.

Με τη βενζίνη να σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σίγουρα πολλοί ταξιδιώτες του τριημέρου θα μπουν σε πολλές σκέψεις, για να προγραμματίσουν το επόμενο τριήμερο αναψυχής, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν ήδη όσοι κάνουν μεγάλα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, καθώς δεν μπορούν να τα αποφύγουν.

Με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, το ταξίδι για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο γίνεται πλέον ασύμφορο και βάζει στις σκέψεις πολλών την λύση της χρήσης των λεωφορείων του υπεραστικού ΚΤΕΛ ή του τρένου, που είναι ακόμα πολύ πιο φθηνή.

Για παράδειγμα, το ταξίδι από την Πάτρα στην Αθήνα μετ΄επιστροφής, μαζί με τα διόδια της Ολυμπίας Οδού κοστίζει πλέον, γύρω στα 100 ευρώ. Η απόσταση είναι μήκους 210 χλμ και αν το ταξίδι γίνει με ένα τυπικό οικογενειακό αυτοκίνητο 1600 κ.ε., με μέση κατανάλωση 8 λίτρων ανά 100 χλμ, το όχημα θα χρειαστεί 16,94 λίτρα βενζίνη κόστους 35,57 ευρώ μόνο για τη μετάβαση.

Αν προσθέσουμε και 11,80 ευρώ για τα διόδια χωρίς διέλευση από την Αττική οδό, τότε το συνολικό κόστος μετάβασης στην πρωτεύουσα ανεβαίνει στα 47.37 ευρώ. Με επιστροφή το συνολικό κόστος του ταξιδιού, θα φτάσει περίπου στα 94,74 ευρώ.

Πάτρα -Θεσσαλονίκη 220 ευρώ!

Το ταξίδι για Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο, γίνεται πλέον πολυτέλεια για τους περισσότερους, καθώς κοστίζει περισσότερο από αεροπορικό εισιτήριο. Από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους στη συμπρωτεύουσα, η απόσταση μέσω της Ιόνιας Οδού είναι 462 χλμ.

Με ένα οικογενειακό αυτοκίνητο 1600 κ.ε., ο οδηγός θα καταναλώσει 36.95 λίτρα απλής βενζίνης 95 οκτανίων, αξίας 77,60 ευρώ, αν κοστίζει 2,10 ευρώ/λίτρο. Μαζί με τα διόδια, αν γίνει χρήση της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, το κόστος μετάβασης στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύεται πλέον στα 110,75 ευρώ και με επιστροφή στα 221,50 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, μετ΄επιστροφής κοστίζουν γύρω στα 122 ευρώ το άτομο. Ακόμη πιο φθηνό είναι το εισιτήριο με τρένο, στα 86 ευρώ.

Με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, το απλό ταξίδι Πάτρα – Αθήνα μετ΄επιστροφής κοστίζει 30 ευρώ και για Θεσσαλονίκη μετ΄επιστροφής κοστίζει 75 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, από την Αθήνα στην Πάτρα, ήδη μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από 25 σε 15, έπειτα από απόφαση της διοίκησης λόγω της μειωμένη κίνησης και σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το υπέρογκο κόστος των καυσίμων από την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου κίνησης.

πηγή:pelop

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article