18.7 C
Athens
3 May - 2024

Η αποχώρηση της Total πλήγμα στην ενεργειακή-γεωπολιτική στρατηγική της Λευκωσίας

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η ανεπίστρεπτη, όπως όλα δείχνουν, απόφαση του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total να αποχωρήσει από την Κύπρο συνιστά κρίσιμο πλήγμα στην ενεργειακή και γεωπολιτική στρατηγική της Λευκωσίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κίνηση της Total δεν συνδέεται με την προκλητική στάση της Άγκυρας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αυτό που βάρυνε για τους Γάλλους ήταν ότι τα γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα στα δύο οικόπεδα στα οποία είχαν αγοράσει τα δικαιώματα έρευνας, το 10 και το 11, δεν ήταν αυτά που ανέμεναν ώστε να προχωρήσουν στην επένδυση που σχεδίαζαν.

Το αρχικό σχέδιο ήταν η Total να πραγματοποιήσει από μία γεώτρηση σε κάθε ένα από τα δύο οικόπεδα. Η γαλλική εταιρεία είχε ήδη επενδύσει 70 – 80 εκατομμύρια ευρώ και όπως προκύπτει προτιμά να τα χάσει από το να προχωρήσει σε περαιτέρω επένδυση άλλων 250 – 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το σκεπτικό της εταιρείας όταν αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν να δοκιμάσει την τύχη της σε πιο «ρισκαδόρικες» επενδύσεις. 

Αυτό το σκεπτικό σήμερα δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Ο λόγος είναι η ραγδαία πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που μεσο-μακροπρόθεσμα δεν ευνοεί την επένδυση μεγάλων ποσών, κάτι που ανακοίνωσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ. Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι την ύστατη ώρα να αποτρέψει την αποχώρηση της Total. Αυτό δεν μοιάζει πιθανό. Και το πρόβλημα δεν είναι αν η Total αποχωρεί λόγω των τουρκικών προκλήσεων ή όχι. 

Το θέμα είναι ότι η Λευκωσία έχει επενδύσει στην παρουσία μεγάλων εταιρειών με σκοπό να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Άγκυρας και να τη δελεάσει παράλληλα να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού ώστε να επωφεληθεί και η ίδια από το αέριο ή/και το πετρέλαιο που θα βρεθεί. Αν όμως οι εταιρείες αποχωρήσουν και αέριο δεν βρεθεί, το κίνητρο της Τουρκίας να προστρέξει σε λύση μειώνεται περαιτέρω.  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article