16.1 C
Athens
27 April - 2024

Το μήνυμα της Ρωσίας πλέον προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Μία σειρά ενδείξεων το τελευταίο διάστημα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ίσως να εννοεί αυτά που λέει για αντικατάσταση του South Stream με τον ήδη επονομαζόμενο Turk Stream, ώστε να μπορέσει και να παρακάμψει την Ουκρανία και να μπορέσει να βρει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ή και σε άλλη αγορά. 

Ήδη, κορυφαία στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom έχουν αρχίσει συνομιλίες με τουρκικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται να τηρούν σκληρή διαπραγματευτική στάση. Παράλληλα, η Gazprom έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αγοράσει μερίδιο σε μία από τις μεγάλες εταιρείες διανομής αερίου στην Τουρκία.

Το μήνυμα πλέον προς την Ευρώπη, έτσι όπως το περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, είναι ότι εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να κάνει τις δικές της κινήσεις και να βρει τρόπο να το μεταφέρει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Μόσχα φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Και τούτο διότι μπορεί να υπήρχαν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σερβία, είχαν καλωσορίσει την κατασκευή του South Stream. Οι Βρυξέλλες όμως πίεσαν όλες αυτές τις χώρες, με όπλο τη συμμόρφωσή τους στο κοινοτικό κεκτημένο όπως αυτό διαμορφώνεται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, ώστε να μην συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στον South Stream. 

Παράλληλα, φαίνεται ότι η ρωσική πλευρά δεν αγνοεί και τη νέα κατάσταση η οποία διαμορφώνεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Θεωρείται βέβαιο ότι καθώς πολλά από τα συμβόλαια για φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένα με την τιμή του «μαύρου χρυσού», η κατασκευή ενός πανάκριβου αγωγού όπως ο South Stream (κόστους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ) για να τροφοδοτούνται χώρες όπως η Σερβία ή η Ουγγαρία δεν ήταν συμφέρουσα – πόσο μάλλον που η κατασκευή του Turk Stream προβλέπεται να κοστίσει περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι η τουρκική αγορά διψάει για ενεργειακούς πόρους. Ήδη εξαρτάται πολύ από τη Ρωσία και πλέον η Μόσχα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτή την εξάρτηση.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article