16.4 C
Athens
30 April - 2024

Ποια περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Για τους γνώστες των εξελίξεων στην αγορά υδρογονανθράκων, το ενδιαφέρον εστιάζεται το τελευταίο διάστημα σε μία νέα περιοχή που θεωρείται πλούσια για τον ορυκτό της πλούτο. Η περιοχή αυτή είναι η Μαύρη Θάλασσα και οι τρεις χώρες που βρίσκονται υπό τον… φακό της έρευνας των ειδικών είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Ρουμανία.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει θέσει ως προτεραιότητά του να δημιουργήσει έναν ενεργειακό κόμβο, με σκοπό να αντικαταστήσει τη ματαίωση, σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στον οποίο η Σόφια είχε επενδύσει πολύ μεγάλο μέρος των ελπίδων της τόσο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της όσο και για να παίξει ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο Μπορίσοφ θέλει να προωθήσει την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις φθάνουν τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σε ανάλογες κινήσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Τουρκία. Στη γειτονική μας χώρα, η Κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑ) και η Royal Dutch – Shell ετοιμάζονται να ξεκινήσουν γεώτρηση κόστους 300 εκατομμύρια ευρώ, στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Η τουρκική επιθυμία, καθώς μάλιστα η Άγκυρα αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας μετά τη Ρωσία, να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματά της μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τη ρωσική πρόταση για ρωσοτουρκικό αγωγό. Και αυτό μάλλον αποδεικνύει ότι η ιδέα της Gazprom είναι περισσότερο ελιγμός ώστε να πιεστεί η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας παρά ο,τιδήποτε άλλο.

Σε ό,τι τέλος αφορά στη Ρουμανία, είναι η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της. Η έμφαση του Βουκουρεστίου είναι κυρίως να βρει τον τρόπο το αέριο που έχει ήδη ανακαλύψει να εισέλθει στο εθνικό δίκτυο και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Κεντρική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο στάδιο είναι και η κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα καταλήγει, μελλοντικά, στην Αυστρία.     

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article